Υπόθεση Λιγνάδη : Πληθαίνουν οι καταγγελίες εναντίον του σκηνοθέτη – Νέα πρόσωπα… χάνουν τον ύπνο τους

Estimated read time 1 min read

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο καθώς τού αποδίδεται το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Οι έρευνες των αρχών έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, με νέες καταθέσεις και μαρτυρίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνθέτοντας το παζλ της υπόθεσης.

Μιας υπόθεσης, πάντως, που φέρεται να μην είναι η μόνη εξουσιαστικής βίας στον χώρο του θεάτρου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκκίνηση παράλληλων ερευνών από τη Δικαιοσύνη.

Κάθε μέρα που περνάει, συγκλονιστικά στοιχεία ρίχνουν φως στη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου. Αυτή που κάποιοι άνθρωποι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κρύψουν πίσω από τα φώτα των προβολέων και για πολλά χρόνια το κατάφερναν. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν νεανικά όνειρα και φιλοδοξίες.

Η θλιβερή παράστασή τους όμως τελειώνει εδώ, καθώς τον ρόλο του πρωταγωνιστή «κλέβουν» την ύστατη στιγμή τα θύματα, άνθρωποι που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και άνθρωποι που γνώριζαν καταστάσεις πράγματα και καταστάσεις ή άλλοι που απλώς υποπτεύονταν επιλήψιμες πράξεις τόσα χρόνια, χωρίς να πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας των αποκαλύψεων για κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο του θεάματος είναι το γεγονός πως, εκτός από τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον δρόμο προς την ΓΑΔΑ φαίνεται να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και δεύτερος πασίγνωστος ηθοποιός, γύρω από τον οποίο σφίγγει ο κλοιός.

Σε ό,τι αφορά δε στον σκηνοθέτη, οι εισαγγελικές αρχές -όπως φαίνεται στο κατηγορητήριο- αποδίδουν μια εμμονή και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία στον κατηγορούμενο και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν ένα γενικότερο προφίλ ενόψει της απολογίας του την Τετάρτη, με τον τελευταίο να επιχειρεί να ενισχύσει την υπερασπιστική γραμμή του απευθυνόμενος στον Αλέξη Κούγια.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες

Οι καταγγελίες βιασμών αυτή τη στιγμή είναι τρεις: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ., ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί.

Η μαρτυρία που κινητοποίησε τις αρχές, ανοίγοντας το δρόμο της σύλληψης, ήταν ουσιαστικά εκείνη της 40χρονης γυναίκας, η οποία ανήκε στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη προ πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέθετε κάτω από άκρα μυστικότητα για ώρες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της περασμένη Παρασκευή, φέρεται να υποστήριξε πως είχε γνώση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι την είχε απειλήσει, όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει.

«Το 2016 του είπα ‘Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω’. Μου απάντησε ‘Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα’ εμφανίζεται να είπε στον εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε: «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια έρχονταν».

Η κατάθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί καταγγέλλοντας σεξουαλική βία σε ανήλικα αγόρια, ενώ αμέσως μετά ακόμη ένα μάρτυρας, τον οποίο είχε προτείνει προς εξέταση ο 25χρονος μηνυτής, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείου, αλλά δήλωσε πως και εκείνος είχε βρεθεί εκεί.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο ίδιος και άλλα ανήλικα αγόρια -μεταξύ των οποίων και ο 25χρονος μηνυτής- είχαν πάει στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου, ο οποίος πρώτα τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβη γιατί η παρέα αποχώρησε.

Παράλληλα, το κατώφλι του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας πέρασε το πρωί -ως μάρτυρας- ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας. Μετά από περίπου μια ώρα εξήλθε δηλώνοντας πως τώρα «το λόγο έχει η Δικαιοσύνη» αφού προηγουμένως κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εισφέρει τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το περιεχόμενο της κατάθεσής του και επισήμανε πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία δήλωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν επιθυμεί να ερωτηθεί για «το τι έφερα και τι δεν έφερα», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι γνώριζαν τι θα προσκομίσει πριν μιλήσει ο ίδιος.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας φέρεται να δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα των καταγγελιών και παρέπεμψε στον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα, που θα περάσει την πόρτα του ανακριτή την Τετάρτη.

Η κατάθεση και το υλικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας που ανοίγει επίσημα για όλες τις αποκαλύψεις εξουσιαστικής βίας στον χώρο του θεάτρου αλλά και σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Αν από τον φάκελο του ΣΕΗ προκύψουν νεότερα στοιχεία για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αφού αυτά αξιολογηθούν ποινικά, θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, μεταξύ των καταθέσεων περιλαμβάνεται κι αυτή ενός τραγουδιστή – ηθοποιού που προσήλθε στον εισαγγελέα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να καταθέσει.

Ο τραγουδιστής – ηθοποιός δεν υπήρξε θύμα, ωστόσο κατέθεσε για περιστατικά που συνδέονται με τον πρώτο μηνυτή και φέρεται να εισέφερε στην έρευνα πληροφορίες για το προφίλ και τη γενικότερη συμπεριφορά του σκηνοθέτη που κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Πλέον, οι εισαγγελείς καταβάλουν προσπάθεια να να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες που φτάνουν στα χέρια τους κάνοντας αγώνα δρόμου για να προλάβουν ενδεχόμενο παραγραφής.

Κοινό μυστικό στη γειτονιά οι επισκέψεις ανήλικων αγοριών

Πάντως, κοινό μυστικό αποτελούσαν στη γειτονιά του σκηνοθέτη οι επισκέψεις ανήλικων αγοριών στο σπίτι του. Μια γειτονιά που υποπτευόταν, μια γειτονιά μουδιασμένη, μια γειτονιά που γνώριζε.

«Όταν μου είπαν ότι μένει απέναντι μου έπεσα από τα σύννεφα. Έπεσα από τα σύννεφα». Τον έβλεπα με κάτι νεαρά παιδιά αλλά δεν σκέφτηκα ότι κάτι περίεργο γίνεται». Είχα ακούσει από τη Μαμούρη που λέγανε. Όταν έμενε εκεί, υπήρχε η φήμη. Πολλά χρόνια πριν». Αλλά δεν μιλούσε. «Είχα ακούσει και είχα δει, λυπάμαι που το λέω με λυπεί.»

«Και εμείς στην πολυκατοικία βλέπαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε, να κάνουμε κάτι». Οι μαρτυρίες από τη γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη προκαλούν ανατριχίλα. «Δεν γίνεται να μπαίνουν στις 2 τη νύχτα παιδιά. Δεν γίνεται. Όλα μικρά. 14-15. Πολλές φορές χτυπούσαν το κουδούνι και έλεγαν πάω για τον κύριο Λιγνάδη».

Όπως αποκαλύπτει στο LIVE NEWS ένοικος της πολυκατοικίας είχε επιχειρήσει να τον ρωτήσει για τις συχνές επισκέψεις που δεχόταν από μικρά παιδιά. Τότε όμως, ο ίδιος είχε αποφύγει εντέχνως τη συζήτηση.

«Με το λίγο θάρρος που είχα και του είχα πει κάποτε «Δημήτρη μου, πολλούς πιτσιρικάδες ανεβάζεις, πρόσεχε τι είναι αυτοί. Μπορεί να σου κάνουν κανένα κακό». Γύρισε και μου είπε «Αποκλείεται! Αποκλείεται κυρία (…), ξέρω ποια παιδιά βάζω και άλλωστε είναι για να τα βοηθώ και τα κάνω μαθήματα». Και γύρισα και του είπα «Αγόρι μου, αν κάνεις έτσι εθελοντική εργασία τα συγχαρητήριά μου».

Δεν μπορούσες να κάνεις πολλά, δεν σου άφηνε περιθώρια. Ήταν πολύ έξυπνος. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας του Δημήτρη Λιγνάδη έβλεπαν συχνά μικρά αγόρια να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακούγονταν και φωνές. Το δικαιολογούσε ότι παρέδιδε μαθήματα θεάτρου. «Φασαρία, φωνές. Πολλές φορές παραπονιόντουσαν οι ένοικοι αλλά έλεγαν ότι κάνουν πρόβα»

Εντέχνως είχε αποφύγει να δώσει εξηγήσεις ακόμη κι όταν γείτονες τον βρήκαν μαχαιρωμένο στο πεζοδρόμιο, έξω από το παλιό του σπίτι στην Κυψέλη.

Οι γείτονες παραπονιούνταν συχνά για την έντονη φασαρία και τις φωνές που άκουγαν από το ρετιρέ του ογδόου ορόφου στο Μεταξουργείο. «Ένα βράδυ καλοκαίρι γινόταν πολύ μεγάλη φασαρία. Χόρευαν νεαροί, κοπέλες γινόταν ένας πανικός. Βγήκα 3 το πρωί, φώναξα, αλλά τίποτα».

Αναλαμβάνει ο Κούγιας

Προκειμένου ο σκηνοθέτης να ενισχύσει την υπεραστική γραμμή του ενόψει την απολογίας του στην ανακρίτρια την προσεχή Τετάρτη, ανέθεσε την υπόθεση στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει την υπόθεση μόνος του καθώς αποσύρθηκε ο μέχρι πρότινος δικηγόρος, Νίκος Γεωργουλέας.

Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί της νομικής εκπροσώπησης  στην περίπτωση που δεν πειστεί για την αθωότητά του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε ότι είναι αρχή του να μην υπερασπίζεται τοκογλύφους και παιδόφιλους, αλλά θα μελετήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του γνωστού σκηνοθέτη.

Μάλιστα, όπως είπε, μίλησε με τον πελάτη και τον είδε «πολύ στενοχωρημένο», κυρίως γι’ αυτά «που είπε η κ. Μενδώνη για αυτόν».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει για όλα αθώος και αναμένει από τον δικηγόρο του να του περιγράψει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τον κατηγορούν, καθώς και τις σκοπιμότητές τους. Χαρακτήρισε, δε, αναξιόπιστη τη μάρτυρα-κλειδί, η οποία φέρεται να κατέθεσε σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία σχετικά με όσα περιλαμβάνει το ένταλμα σύλληψης.

Κλοιός και για δεύτερο ηθοποιό

Στο μεταξύ, με τη βεντάλια των ερευνών να ανοίγει κι άλλο, οι αρχές στρέφονται και σε δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών χειρίζεται πλέον τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση του Δημήτρη Ανθη, ο οποίος κατονόμασε ως θύτη του δικού του βιασμού το τρίτο πρόσωπο που ήταν παρών στον φερόμενο βιασμό του Ν.Σ. από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το αδίκημα φέρεται να τελέστηκε το 2005 και δεν έχει ακόμα παραγραφεί, αλλά κινδυνεύει να παραγραφεί σε μερικούς μήνες. Για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία χαρακτηρίζοντας κατεπείγουσα την υπόθεση.

Ο 37χρονος ηθοποιός, που έχει φιλική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2006. Συμμετείχε σε πολλές γνωστές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρουσίες σε τηλεοπτικά σήριαλ με μεγάλη θεαματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author