Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Estimated read time 1 min read

Ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας εξελίσσεται στο εξής η χρήση μάσκας, καθώς τη γενίκευσή της αποφάσισε η κυβέρνηση, για να αναχαιτίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης, δεδομένου ότι εντείνονται στο εξής οι έλεγχοι πανελλαδικά ως προς την τήρηση των νέων μέτρων, αρχής γενομένης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Με την μάσκα «να μένει για πολύ στις ζωές μας», ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση της από αύριο Τετάρτη, 29 Ιουλίου σε:

  • σε καταστήματα λιανικής και γραφεία με συνεχή επαφή για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και πελάτες στα καταστήματα λιανικής των ΔΕΚΟ
  • καταστήματα τροφίμων και φούρνους, κρεοπωλεία κτλ.
  • καταστήματα λιανικής πώλησης (ένδυση, υπόδηση κτλ.)
  • κομμωτήρια και κέντρα αισθητική

Την ίδια ώρα, υποχρεωτική παραμένει η χρήση της μάσκας:

  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • ταξί και τρόλεϊ
  • στα σούπερ μάρκετ

Ειδικότερα, από αύριο ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε: ΔΕΚΟ, τράπεζες γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σούπερ μάρκετ, ασανσέρ, νοσοκομεία κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
  • Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε εργαζόμενους στην εστίαση,
  • ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Εντατική ιχνηλάτηση

Ως προς την τουριστική κίνηση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία. Έχουμε διπλασιάσει τα τεστ» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εξηγώντας από από την 1η έως τις 26 Ιουλίου έχουν διενεργηθεί 171.138 έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, στους οποίους καταγράφηκαν:

344 επιβεβαιωμένα κρούσματα

70 κρούσματα παραμένουν ενεργά

213 κρούσματα επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης,

61 κρούσματα που παραμένουν μη ενεργά,

Με τις φίλες χώρες της Βαλκανικής να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της προέλευσης των κρουσμάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι υπάρχει υποχρέωση αρνητικού μοριακού τεστ για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και υπογράμμισε ότι «η αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ». Ο Υφυπουργός υπεραμύνθηκε ακόμη της διαδικασίας ιχνηλάτησης, τονίζοντας ότι αυτή υπήρξε καταλυτική ως προς την επιδημιολογική εικόνα που πέτυχε η χώρα, την ώρα που ρόλο-κλειδί διαδραμάτισε ο αλγόριθμος EVA, ένα λογισμικό το οποίο δημιούργησαν 4 Έλληνες επιστήμονες και διέθεσαν δωρεάν στην Πολιτεία, συνδράμοντας στην αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου ανά πάσα στιγμή.

Πρόστιμα για το συνολικό καλό

Η διευρυμένη χρήση της μάσκας «εφαρμόζεται για το συνολικό καλό και όχι για τιμωρητικούς λόγους» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε» με την μάσκα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε πως θα συνεχίζονται οι έλεγχοι, γνωστοποιώντας ότι κατά το διάστημα 1-26 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27.427 έλεγχοι και καταγράφηκαν 860 παραβάσεις σε ποσοστό 3,1% με πρόστιμα ύψους 284.350 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις 270 ημερών συνολικά. «Το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού ειναι η επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις, προαναγγέλλοντας ότι «εντατικοί» θα είναι στο εξής οι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρά την ενίσχυση των ελεγκτικών κλιμακίων, «ας μην περιμένουμε τα πάντα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» συνέστησε ο κ. Χαρδαλιάς. «Δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε ηλιοβασίλεμα ένα περιπολικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στην ατομική ευθύνη.

Φρένο στα σενάρια lockdown

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση για lockdown». «Θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο, θα έχουμε λάβει σωρεία αποφάσεων, για να πάρουμε απόφαση για lockdown» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από το να προχωρήσουμε σε τοπικό lockdown από την εικόνα που παίρνουμε από όλη τη χώρα». Στην ίδια κατεύθυνση, «για μένα είναι μακριά ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε και για την εκκίνηση του πρωταθλήματος.

Δείτε βίντεο: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα – Πρόστιμο 150 ευρώ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα - Πρόστιμο 150 ευρώ



Ειδήσεις σήμερα:

Γώγος (Θέμα 104.6): Πρέπει να απαγορευθούν πανηγύρια, αθλητικοί αγώνες και beach party

Θετικά στον κορωνοϊό τέσσερα μέλη οικογένειας στη Λέσβο

Θεσσαλονίκη: Tαυτοποιήθηκε ένας ακόμη δράστης για οπαδικό επεισόδιο στην Πυλαία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author