ΥΠΟΙΚ: Καλύτερες οι εξελίξεις από τις προβλέψεις της τρόικας

ΥΠΟΙΚ: Καλύτερες οι εξελίξεις από τις προβλέψεις της τρόικας

Εμμένει η τρόικα στη σκληρή της στάση, εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, και φέρεται να μην αποδέχεται ακόμη, σειρά προτάσεων, που έχουν υποβληθεί το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

ESODA

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, το υπουργείο έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Ειδικά δε, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο- τα οποία η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα- αφ’ ενός μεν η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, και αφ’ ετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

TROIKA

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300- 400 εκατ. ευρώ.

Άλλα «καυτά» θέματα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

OOSA

Σημειώνεται ότι «προβληματισμός» επικρατεί και ως προς τον χρόνο άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Εάν επανέλθουν αμέσως, μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα συμπέσουν χρονικά με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29- 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας. Έτσι, υπάρχει ως σκέψη, οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ– από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: 

Για προϋπολογισμό και τρόικα συζήτησαν Σαμαράς-Στουρνάρας

Εκτενείς αναφορές του Bloomberg σε Σαμαρά-Μπαρόζο από Στρασβούργο

Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα

Μετά τις 27 Ιανουαρίου η τρόικα στην Αθήνα

You May Also Like

More From Author