Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Estimated read time 1 min read

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. 

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Χατζηδάκης: «Αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης»

«Ο νόμος για την προστασία της εργασίας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο, ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ ψήφισε μόνη της την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων»

«Η ΝΔ μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη. «Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ» πρόσθεσε.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια» συμπλήρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο».

«Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη», συνέχισε η Κουμουνδούρου.

Ακολούθως εξήγησε τη θέση της: «Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό. Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως “παρόχους υπηρεσιών” στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων».

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Νωρίτερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Στη έναρξη μάλιστα της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου κύριε Τσίπρα». Για να προσθέσει με σκωπτικό τόνο: «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα μήπως τακτοποιήσει λίγο της σκέψη σας, διότι καταφέρατε να μιλήσετε για όλα αλλά να μην απαντήσετε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, την χαρακτήρισε απρέπεια, σημειώνοντας: «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση Τσίπρα ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», παραθέτοντας φράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούσε ότι θα παραχθεί εμβόλιο τον Νοέμβριο, καθώς και τα όσα είχε πει για την εμβολιαστική διαδικασία, όταν τον Ιανουάριο χαρακτήριζε όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. «Και τώρα κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός.  

Στη συνέχεια εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα και για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα εμβόλια, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει «στο βήμα της Βουλής και να αποκηρύξει τις σαχλαμάρες του κ. Πολάκη».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο, είπε: «Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;». Και πρόσθεσε: «Η κριτική σας στο νομοσχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή ήσασταν κατά της διευθέτησης συνολικά. Σας θύμισε ο κ. Χατζηδάκης ότι το 2017 κατά την επίσκεψή σας στην Παπαστράτος εξήρατε το εργασιακό καθεστώς που είχε τότε διευθέτηση εργασίας».

«Μετά είπατε ότι είναι καλή η διευθέτηση με συλλογικές συμβάσεις και κακή στις ατομικές. Δεν μας είπατε όμως γιατί η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας της δικής σας κυβέρνησης υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μορφές ευέλικτης εργασίας με ατομικές συμβάσεις. Εμείς λοιπόν επεκτείνουμε την δική σας ρύθμιση και στους εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν παιδιά. Σε νέους εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να φύγουν ένα Σαββατοκύριακο με φίλη ή φίλο του. Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας», υπογράμμισε.

«Παραπάνω υπερωρίες, περισσότερα λεφτά»

Στο ίδιο πνεύμα, συνέχισε: «Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά. Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα ιντερνάσιοναλ».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, λέγοντας: «Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Βλέποντας την κ. Γεννηματά να υπερασπίζεται μεταρρύθμιση του 1982 δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά. Μπορούμε να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα. Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών».

«Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια», πρόσθεσε.

Brain drain

«Για πρώτη φορά υπάρχει ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας αλλά γιατί πιστεύει τι μετά από μια 10ετία η χώρα άφησε πίσω την κρίση και ανοίγει ευοίωνος δρόμος. Αύριο θα είναι εδώ η κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα εγκριθεί και τυπικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο και αν εσείς επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε μια εικόνα χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τόσο θα διαψεύδεστε. Έχετε όμως ακόμα ένα πρόβλημα. Η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει. Η ΝΔ που εσείς παρουσιάζετε είναι καρικατούρα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία της παράταξης. Υπάρχει μόνο στην φαντασία σας γιατί μόνο με αυτή την καρικατούρα μπορείτε να υπάρξετε. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα».

«Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κάνετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο», κατέληξε.

Τριτολογία

«Σας καταθέτω 4 σελίδες άρθρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, για το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον τρόπο που οργανώσαμε τους εμβολιασμούς. Η χώρα βελτιώνει την εικόνα της στο εξωτερικό. Αφήνουμε πίσω σκοτεινές εποχές και αυτό είναι μόνο καλό», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Και ήταν όντως σκοτεινές κάποιες από τις εποχές αυτές»

«Διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε από τη διαπίστωση με αφορμή τα 40 χρόνια από την αντιπολίτευση. Να σας πω ότι η ιστορία των παρατάξεων μας και η προσωπική μας διαδρομή δεν διαγράφεται. Λογοδοτούμε στον λαό. Εγώ ως πρωθυπουργός και εσείς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα κριθούμε και οι δύο στις εκλογές. Οτιδήποτε καλό γράφεται για τη χώρα σας προκαλεί δυσθυμία. Είναι καλό όμως η χώρα να αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα και η χώρα στην πρώτη γραμμή. Εϊναι καλό να αναγνωρίζεται ότι η χώρα κάνει ψηφιακό άλμα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Τελικά μικρή σημασία έχει τι γράφει ο Τύπος. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν την ημέρα των εκλογών», πρόσθεσε.

Η τριτολογία Μητσοτάκη

Πρωτολογία Μητσοτάκη

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας ωστόσο «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία». [Διαβάστε αναλυτικά]

Διαβάστε: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα κατέθεσε ο Μητσοτάκης

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Επίθεση Τσίπρα

Με δριμεία επίθεση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι προσπάθησε «να αποκαθηλώσει τους μύθους» με «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» αλλά τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι». «Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος». 

Η πρωτολογία Τσίπρα

Η δευτερολογία Τσίπρα  


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author