Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

Estimated read time 1 min read

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή και ανισοβαρή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται η καταβολή πάνω από 7 δισ. ευρώ σε Rafale και φρεγάτες από μία υπερχρεωμένη χώρα, χωρίς καμία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που καταρρέει, όπως είπε.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι» ανέφερε και υπογράμμισε: «Αυτή δεν είναι ιστορική συμφωνία, είναι ανισοβαρής».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Στο πλευρό μας ο ισχυρότερος στρατός της Ευρώπης – Αιχμές κατά Τσίπρα

«Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού». Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;». Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35. «Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» ανέφερε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «νομίζει πως τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Live η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ». Μίλησε επίσης για δόγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.

«Στήριξη μόνο στα έξι μίλια»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία σε διμερές επίπεδο στηρίζει την ελληνική επικράτεια και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει στήριξη μόνο στα έξι ναυτικά μίλια σε ό,τι αφορά τη θάλασσα. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα» ανέφερε και τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση αφορούσε την υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Είπε επίσης ότι αν υπήρχε η συμφωνία πριν από το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο και την οποία η Τουρκία παρανόμως αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το δόγμα σας είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια».

«Στο Σαχέλ τι θα υπερασπίζονται;»

Ως προς το Σαχέλ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν θα συνδράμει η Ελλάδα με δυνάμεις σε μια περιοχή όπου έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Γαλλία μειώνει στο μισό τον αριθμό των στρατιωτών της στο Σαχέλ και ψάχνει πρόθυμες χώρες. «Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι Έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές; Ζητάτε τη γλώσσα της αλήθειας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο Σαχέλ τι θα υπερασπίζονται;».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι επιδίωξή της η Ελλάδα να καταστεί πυλώνας ειρήνης. «Αν ήταν αυτή η επιδίωξη σας, δεν θα στέλνατε μάχιμους» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναβλητική διπλωματία. «Πώς θα συγκριθούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία;» τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάση ευθύνης και βαθιά πατριωτική. «Δεν συναινούμε στο λάθος, αλλά θα διορθώσουμε αυτή τη λάθος στρατηγική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική και θα επαναφέρουμε τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης» κατέληξε.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author