Εντείνεται περαιτέρω η ανησυχία για πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μετά και την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.
Στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, χθες αναφέρθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ακόμα 25 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα σε 54. Από αυτά, 30 έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στην Λέσβο, 2 στη Πάρο και από 1 σε Εύβοια, Αχαΐα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Εκτενή αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έκαναν χθες στην ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Θέλοντας να τονίσει την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε σε δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Ουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021.
Τόνισε ότι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, ενώ επισήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.
Μετάλλαξη Δέλτα: Προειδοποίηση για τους ανεμβολίαστους
Συνεχίζοντας η κ. Παπαευαγγέλου έκανε εκτενή αναφορά στα άτομα που θεωρείται ότι είναι ευάλωτα απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, κρούοντας ταυτόχρονα καμπανάκι κινδύνου προς τους ανεμβολίαστους. «Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα», είπε και δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις επισήμανε ότι «ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους».
Τη σημασία του εμβολιασμού απέναντι στην επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού τόνισε και ο κ. Μαγιορκίνης. Επικαλούμενος δεδομένα από υγειονομικές αρχές στη Βρετανία, ενημέρωσε ότι σε άτομα με στέλεχος Δέλτα, ηλικία άνω των 50 ετών, προκύπτει 10 φορές χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους έναντι μη εμβολιασμένων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα σε περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα από τη Βρετανία, σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος, έναντι 6 θανάτων σε μη εμβολιασμένους σε 53.000 περίπου καταγεγραμμένες διαγνώσεις με το στέλεχος Δέλτα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσαν οι δύο ειδικοί, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας λόγω κορωνοϊού, σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα. Όσον αφορά στο εμβόλιο Moderna, η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης πως καλύπτει ικανοποιητικά τους εμβολιασθέντες από το στέλεχος Δέλτα.
Η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε παράλληλα ότι η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου για τα εμβόλια που συστήνονται δύο δόσεις δεν επαρκεί. Τέλος, δήλωσε ότι άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στον εμβολιασμό τους είναι πιο ευάλωτα.
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα
Εκτενής αναφορά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε και στην επιδημιολογική πορεία της χώρας. Για μία ακόμα ημέρα χθες σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων καθώς ανακοινώθηκαν 761 περιστατικά έναντι 633 προχθές. Στη Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Μαγιορκίνη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κ. Παπαευαγγέλου τα κρούσματα που καταγράφονται φαίνεται να ανήκουν στην πλειοψηφία σε νεαρά άτομα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε παρατηρείται σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 5 έτη, δηλαδή βρίσκεται στα 27 έτη.
Αυτές οι ηλικίες, είπε, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, σημείωσε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.
Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας
Η νέα επιδημιολογική εικόνα φέρνει αλλαγές και στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr