Τραγωδία δίχως τέλος – Η Καμπούλ παραδίδεται στο χάος

Estimated read time 1 min read

Με τον πλέον τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι εμμένουσες πληροφορίες που μετέδιδαν διπλωματικές πηγές δυτικών χωρών τα τελευταία 24ωρα για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Περί τις 16: 40 το απόγευμα της Πέμπτης δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, όπου στεγάζονται οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που συνωστίζονταν καθημερινά εκεί με την ελπίδα της διαφυγής.

tragodia-dichos-telos-i-kampoyl-paradidetai-sto-chaos0

Μαρτυρίες ανέφεραν ότι τη στιγμή της έκρηξης στο σημείο βρίσκονταν περίπου 400 έως 500 άτομα.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παρέμενε συγκεχυμένος. Στέλεχος των Ταλιμπάν μιλούσε για 13 – 20 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Πηγές του αφγανικού υπουργείου Υγείας ανέβασαν αργότερα τον αριθμό σε τουλάχιστον 40, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

 

Χειρουργείο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, επιβεβαίωσε ότι νοσηλεύει περισσότερους από 60 τραυματίες.

Νεκροί τουλάχιστον 10 Αμερικανοί στρατιώτες

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και Αμερικανοί στρατιώτες – οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς στρατιώτες και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών.

Σε σκληρά πλάνα που ανήρτησε στο διαδίκτυο Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια. Ο ίδιος άνθρωπος ακούγεται στο βίντεο να οδύρεται.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επίθεσης (…) Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι έγινε τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη στο ή κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον, σε μικρή απόσταση από την Πύλη Αμπέι», έγραψε στο Twitter ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

tragodia-dichos-telos-i-kampoyl-paradidetai-sto-chaos2

Πανικός ανάμεσα στο πλήθος

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε εν μέσω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο: «Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας ονόματι Μιλάντ. «Προκλήθηκε πανικός. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε δεύτερος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αιμόφυρτοι άνθρωποι μεταφέρονται με χειράμαξες, ένα παιδί αρπάζει το χέρι ενός άνδρα που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Πυκνός καπνός υψώθηκε στον αέρα, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, για να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Λίγο αργότερα, φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να μεταφέρονται τουλάχιστον πέντε πτώματα και δεκάδες τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο, της ιταλικής ΜΚΟ Emergency.

Ολα δείχνουν ISIS

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν. Aμερικανοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο Politico επιβεβαίωναν το σενάριο του ISIS και μετά την επίθεση.

Τις τελευταίες 12 ημέρες οι δυτικές χώρες έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν περίπου 100.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους. Παραδέχονται όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα μείνουν πίσω μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του μήνα.

tragodia-dichos-telos-i-kampoyl-paradidetai-sto-chaos4

Επίθεση αυτοκτονίας

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η έκρηξη φαίνεται ότι ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Aυτόπτης μάρτυρας στην Καμπούλ είδε πολλούς τραυματίες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να περιμένουν έξω από ένα νοσοκομείο για να τους λάβουν τις πρώτες βοήθειες.

Το στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τραυματιών. «Οι φρουροί μας (στο αεροδρόμιο) διακινδυνεύουν επίσης τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν και αυτοί την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Καταγγέλλοντας την τρομοκρατική επίθεση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και, λόγω της κατάστασης, αναβλήθηκε για λίγες ώρες η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (Cobra).

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

 

 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author