Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Estimated read time 1 min read

Τρίτη δόση: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε τις κατηγορίες των πολιτών που θα κληθούν να εμβολιαστούν ξανά. Δεν υπάρχει οδηγία για τον γενικό πληθυσμό, πιθανόν αυτή η δόση να είναι και η τελευταία.

Άλλες τρεις κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής και ανακοίνωσε το ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο στις κατηγορίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  • Πολίτες άνω των 60 ετών
  • Υγειονομικοί

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία θα είναι βραχύχρονη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης. Φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από έξι μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων», ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μια τρίτη δόση εμβολίου. Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι). Για αυτούς η τρίτη δόση είναι συμπληρωματική δόση. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα με μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη είναι αυτή των ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό», πρόσθεσε.

Γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι κατηγορίες για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα έκανε μια θετική γνωμοδότηση υπέρ, πρώτον, του εμβολιασμού με Τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων ατόμων, που όπως γνωρίζετε ήδη εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων. Έτσι και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της τρίτης δόσης, τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν είναι οι ηλικιωμένοι που είναι σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα άνω των 60 ετών».

«Ο αυξημένος κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία που μας δίνει ο ΕΟΔΥ και με ανοσολογικές μελέτες. Η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών ηλικίας 60 ως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιξε το 59,02% την 37η εβδομάδα, ενώ στους θανάτους στην ίδια ομάδα άγγιξε το 48%. Βλέπουμε μια επιβάρυνση από τη λοίμωξη σε αυτή την ηλικία. Στις ανοσιακές μελέτες έχουμε αξιόλογες μελέτες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο της Λάρισας και το ΕΚΠΑ των Αθηνών. Η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωση είναι σημαντική σε άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια τρίτη δόση», συμπλήρωσε.

«Να μειωθεί η μετάδοση ανάμεσα στους υγειονομικούς»

«Ο τρίτος παράγων είναι η αυξημένη έκθεση. Εδώ το κύριο «παρών» το δίνουν οι υγειονομικοί. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά και τα ορολογικά, οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο. Μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη. Είναι ανάγκη να μειωθεί η λοίμωξη στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο εργασιακό και γενικό περιβάλλον των υγειονομικών. Αυτοί θα είναι η τρίτη κατηγορία», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

«Ο FDA χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για άτομα άνω των 65 ετών, και για εκείνους που έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρής νόσου. Συμφώνησε σε χορήγηση τρίτης δόσης σε επαγγελματίες υγείας και σε άλλα άτομα λόγω αυξημένης έκθεσης εξαιτίας επαγγέλματος. Δεν έχει εγκριθεί χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα στο θέμα της ασφάλειας», υποστήριξε.

«Αυξάνει τα αντισώματα η τρίτη δόση»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μελέτες από το Ισραήλ, που 30/7/2021 χορήγησε τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, δείχνουν πως η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από το 1.378.000 που έλαβαν τρίτη δόση, αυτή υπερδεκαπλασίασε τον τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με αυτά που δημιουργήθηκαν από τη δεύτερη δόση. «Ο υψηλός τίτλος αντισωμάτων μεταβάλλει όλες τις εκφράσεις της λοίμωξης», σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγσε πως από το CDC αναμένεται να δοθούν δεδομένα για άτομα, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, που έλαβαν την τρίτη δόση. «Θα έχουμε σε σύντομο διάστημα δεδομένα που μπορεί να αποδείξουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να είναι και η τελική στην καταπολέμηση του κορονοϊού», τόνισε.

«Ακολουθούν κρίσιμοι μήνες, θα ήταν ίδια η απόφαση και με περισσότερους εμβολιασμένους»

Σε ερώτηση για το γιατί η Επιτροπή αποφάσισε πριν τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: «Πάμε πιο γρήγορα διότι το κύμα που αναφέρατε είναι μπροστά μας. Οι μήνες που ακολουθούν θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας και αν θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος με βάση τα δεδομένα του. Και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας. Συμπορευόμαστε θα έλεγα και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν λάβει ανάλογες αποφάσεις».

Σχετικά με τις εγκρίσεις των εμβολίων, τόνισε: «Οι εγκρίσεις των εμβολίων έρχονται ανάλογα με τη χρονολογική σειρά των αιτήσεων. Το Moderna έχει κάνει την αίτηση αρχές Σεπτέμβρη, σε λίγες εβδομάδες θα πάρει την ανάλογη έγκριση».

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε κάλυψη 80% – 85% και το αν θα υπήρχε και πάλι απόφαση για τρίτη δόση, σχολίασε: «Πολύ θα θέλαμε να είχαμε φτάσει στο 85% εμβολιαστικής κάλυψης, όλα θα ήταν διαφορετικά. Να μην ξεχνάμε ότι ένα εμβόλιο επηρεάζεται μεν από τις μεταλλάξεις, αλλά η φθορά των αντισωμάτων παραμένει. Και τέτοιο υψηλό επίπεδο να είχαμε, θα ήταν πιθανή η χορήγηση της τρίτης δόσης αν είχαμε καταλήξει ότι ένα συγκεκριμένο σχήμα εμβολιασμού ανοσοποιούσαν ένα άτομο από τον κορονοϊό».

«Μακάρι οι γονείς να άρουν τους δισταγμούς τους»

Η κ. Θεοδωρίδου δέχθηκε ερώτηση για τη συνάντηση της Τρίτης (21.09), στο υπουργείο Παιδείας παρουσία και της κ. Παπαευαγγέλου, για το πώς θα καταφέρουν να πείσουν τους γονείς που διστάζουν να πείσουν τα παιδιά τους.

«Οι γονείς που είναι διστακτικοί, δεν θα πειστούν με μια κουβέντα. Θέλει να ακούσεις τον δισταγμό του άλλου, να τον ακούσεις, να τον ενημερώσεις. Να ξανάρθει, να τον ενημερώσεις ξανά και να διώξεις τον δισταγμό του. Μακάρι να καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερους γονείς να άρουν τους δισταγμούς τους, να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν», απάντησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.126 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – 39 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 342 οι διασωληνωμένοι

Ξεσπά η μητέρα της παίκτριας ριάλιτι με την κοκαΐνη: «Η κόρη μου έχει καταρρεύσει»

Υπόθεση Mad Clip: Βρέθηκαν ο χρυσός σταυρός και το κινητό του



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author