Τρίζει η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον

Estimated read time 1 min read

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας, με την ψηφοφορία να διεξάγεται μέσα στη μέρα, όπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή 1922» – η κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για την παραμονή του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αφού αρκετοί βουλευτές υπέβαλαν επιστολές στις οποίες τον αμφισβητούν. Η ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων και η ανακοίνωση αναμένεται περίπου μία ώρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Η ανακοίνωση της πρότασης μομφής από τον Γκράχαμ Μπρέιντι:

 

 

Μετά από μήνες φημολογιών, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον 54 βουλευτές -το 15% των βουλευτών των Τόρις- έχουν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Για να μπορέσει ο Μπόρις Τζόνσον να κερδίσει την ψηφοφορία, θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία Δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 180 ψήφους (τους μισούς βουλευτές του συν έναν), με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν και κανείς δεν θα απέχει.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο Μπόρις Τζόνσον λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχει «ασυλία» για 12 μήνες και δεν θα μπορεί να τεθεί θέμα αμφισβήτησης στην ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο, αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χάσει, τότε αυτόματα καθαιρείται από ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και από πρωθυπουργός.

Τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού δυσχεραίνουν οι φήμες που κυκλοφορούν περί αλλαγής του ισχύοντος συστήματος από την «Επιτροπή του 1922», των βασικών βουλευτών των Τόρις. Μια πιθανότητα που, όπως τονίζει ο Γκράχαμ Μπρέιντι, είναι τεχνικά εφικτό.

Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Απόψε είναι μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μήνες φημολογιών και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει, υλοποιώντας τις προτεραιότητες του λαού».

Υπενθυμίζεται πως η «κατηφόρα» της δημοφιλίας του Τζόνσον ξεκίνησε από το σκάνδαλο με το Partygate εν μέσω κορωνοϊού, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία και στην αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Πηγή άρθρου www.zougla.gr

You May Also Like

More From Author