Το 100% άγγιξε για κάποιες ώρες η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID Αττικής

Estimated read time 1 min read

Οι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID έχουν φέρει σε απόγνωση μεγάλο μέρος του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. (Φωτ. INTIME NEWS)

Σε έναν αγώνα ταχύτητας για τη διεύρυνση της δυναμικότητας των νοσοκομείων της Αττικής στο ύψιστο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα σοβαρά περιστατικά COVID-19, αποδύεται το υπουργείο Υγείας. Ηδη στις περίπου 390 κλίνες εντατικής που είχαν διατεθεί έως την Παρασκευή για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 στο λεκανοπέδιο, προστίθενται σταδιακά επιπλέον 50 πολυδύναμες κλίνες εντατικής που θα αναπτυχθούν έως μεθαύριο Τρίτη σε χειρουργικές αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, σε μονάδες ανάνηψης και άλλους χώρους με αντίστοιχες υποδομές.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι «στην καλύτερη περίπτωση» οριακή. Οπως ανέφερε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του ΕΣΥ, το ποσοστό πληρότητας στις περίπου 390 ΜΕΘ COVID της Αττικής για κάποιες ώρες της ημέρας αγγίζει το 100%. Στις απλές κλίνες η εικόνα είναι πιο καλή, αφού η πληρότητα κυμαίνεται στο 75%-80%. Στο σύνολο της επικράτειας, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ξεπερνούσαν την Παρασκευή τις 5.000, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ήταν στο 83,3% και των απλών κλινών στο 56,6%. Μάλιστα, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με βάση το επιδημικό φορτίο της χώρας, αναμένουν το επόμενο διάστημα αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κάλυψη των κλινών εντατικής COVID ήταν ήδη την Πέμπτη στο 77%.

Την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν 169. Αντίστοιχος αριθμός είχε καταγραφεί και τις προηγούμενες ημέρες. «Είμαστε κάτω από τις 200 εισαγωγές την ημέρα, σε αντίθεση με τις αρχές της εβδομάδας, όπου είχε ξεπεραστεί αυτό το “όριο”. Αυτό όμως δεν μας λέει κάτι. Εάν δεν δούμε σταθεροποίηση για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε στη «Κ» η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «περιμένουμε εξίσου το χειρότερο ή το καλύτερο σενάριο». Αλλωστε τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην εξίσωση για τον χρόνο της επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων, φαίνεται να μην υπολογίζουν τόσο στην αισθητή μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία. Οπως είπε ενδεικτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, «στην επιτροπή επεξεργαζόμαστε την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει το άνοιγμα της επόμενης μέρας. Κυρίως περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς νομίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης στο ΕΣΥ».

Συνθήκες πολέμου

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πάντως περιγράφουν μια εικόνα πολύ δύσκολη με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ COVID, αλλά και εφημερίες σε συνθήκες πολέμου. «Εάν εξαιρέσουμε τη χθεσινή (σ.σ.: της Πέμπτης) εφημερία, που ήταν κάπως πιο ήρεμη σε ό,τι αφορά την προσέλευση περιστατικών με COVID-19, δηλαδή έγιναν 50-55 εισαγωγές έναντι 70 άλλες ημέρες, τόσο οι γενικές όσο και οι καθημερινές εφημερίες έχουν φέρει σε απόγνωση μεγάλο μέρος του προσωπικού και έχουν προκαλέσει ασφυξία στον “Ευαγγελισμό”», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ηλίας Σιώρας. Οπως σημειώνει, σχεδόν το ένα τρίτο των κλινών του νοσοκομείου νοσηλεύει περιστατικά COVID-19. «Είχαμε 170 απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, έγιναν 195 και τώρα ετοιμάζουν μια νέα παθολογική κλινική 30 κλινών να γίνει COVID», σημειώνει και προσθέτει πως «οι κλίνες Εντατικής COVID στο νοσοκομείο είναι 58 και μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ είναι για τους υπόλοιπους ασθενείς». Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, οι γιατροί σε κάθε εφημερία βιώνουν ένα αδιέξοδο. «Υποδέχονται τους ασθενείς, τους υποβάλλουν σε τεστ, περιμένουν μέχρι να βγει το τεστ, να δουν σε ποια κλινική θα νοσηλευθούν. Κάποιοι θα διασωληνωθούν από τα επείγοντα, καθώς η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Είναι μια αλυσίδα με κρίκους προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν εάν δεν υπάρχουν επιπλέον κλίνες και προσωπικό». Η ΕΙΝΑΠ έχει επανειλημμένα ζητήσει αφενός την άμεση επίταξη χωρίς αμοιβή όλων των ιδιωτικών ΜΕΘ, αφετέρου την άμεση πρόσληψη γιατρών που είναι στις λίστες των υποψηφίων της πρόσφατης προκήρυξης για το ΕΣΥ. «Για 20 θέσεις πνευμονολόγων στο “Σωτηρία” υπάρχουν 80 υποψήφιοι και για μία θέση στο Σισμανόγλειο τουλάχιστον 35», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author