Το υπουργείο Μετανάστευσης στοχοποιεί τώρα και το Spiegel

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Aπειλούν τώρα το γερμανικό περιοδικό που πήρε συνέντευξη από τους γονείς της νεκρής πεντάχρονης Μαρίας και άλλους πρόσφυγες.

Τη σκυτάλη στη στοχοποίηση δημοσιογράφων και ανταποκριτών έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική γραμμή παίρνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. To υπουργείο απειλεί τώρα με «νομικές ενέργειες» κι επιχειρεί να κάνει μάθημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, που συνάντησε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου του Εβρου τους πρόσφυγες της νησίδας και πήρε συνέντευξη από τους γονείς της νεκρής πεντάχρονης Μαρίας και άλλους. 

«[…] δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές. Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η δεοντολογία των ανώνυμων διαρροών

Ωστόσο, είναι ο ίδιος ο υπουργός Νότης Μηταράκης που, την ώρα που εξελίσσεται προκαταρκτική εξέταση στην Εισαγγελία Ορεστιάδας για την υπόθεση, σπεύδει με ανακοινώσεις και  διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο να προκαταλάβει το αποτέλεσμα και να αμφισβητήσει τις καταγγελίες των προσφύγων. Την ίδια  ώρα, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο φιλοξενούνται ανώνυμες διαρροές αξιωματούχων του Μαξίμου που αμφισβητούν ευθέως τις καταγγελίες, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Στο ίδιο πρωτοφανές ατόπημα προέβη την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμφισβήτησε με κοροϊδευτικό τρόπο το όνομα της νεκρής Μαρίας. 

Οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού για όσα καταγγέλλουν οι πρόσφυγες για το θάνατο της μικρής Μαρίας και για τις εγκληματικές ενέργειες των ελληνικών αρχών εκθέτουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που σπεύδει τώρα να στοχοποιήσει ξανά άλλον ένα δημοσιογράφο, που έφερε στο φως τη φωνή των γονιών της Μαρίας και των άλλων προσφύγων.

Φαίνεται ότι ο κ. Μηταράκης αρέσκεται στη δημοσιογραφική δεοντολογία των ανώνυμων διαρροών και των ψιθύρων και όχι των πραγματικών δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Προτιμά επίσης να επικαλείται προσχηματικά τους τύπους και όχι την ουσία της υπόθεσης, που είναι η διάσωση των προσφύγων και η αποκάλυψη της αλήθειας.

Λογικό, αφού οι αποκαλύψεις αυτές συντείνουν στο διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης. Αλλά η στοχοποίηση μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που υπηρετούν την αλήθεια δεν προστατεύει την κυβέρνηση αντιθέτως ολοκληρώνει το διεθνή διασυρμό της για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author