Μόλις στο 38,2% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, ενώ η παραλλαγή «Δ» εξαπλώνεται και η κυβέρνηση «μεταβιβάζει» τις δικές τις ευθύνες.
Η σαφέστατη τοποθέτηση στην οποία προέβη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσον αφορά στο περιβόητο χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αποτυπώνει χαρακτηριστικά την πραγματικότητα, αποδομώντας ταυτόχρονα το success story που επιχειρεί εδώ και μήνες να στήσει η κυβέρνηση.
«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η κ. Θεοδωρίδου, αποδίδοντας το γεγονός στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε βιαστεί να «τοποθετήσει» το τείχος ανοσίας στο τέλος του (περασμένου) Ιουνίου, το οποίο στη συνέχεια έσπευσε να πάρει πίσω, μεταθέτοντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα για το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, ούτε αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.
Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, για να καταφέρουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» χρειαζόταν να ανοσοποιηθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, η παραλλαγή «Δέλτα» άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει πάνω από το 80%.
Κυβέρνηση σε απόγνωση
Η αποτυχία της κυβέρνησης στο να χτίσει εγκαίρως το τείχος ανοσίας σύμφωνα με όσα είχε η ίδια υποσχεθεί, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της παραλλαγής «Δ» και του δικαιολογημένου προβληματισμού για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, «οδήγησε» το Μαξίμου στο να προβεί στον γνωστό εκβιαστικό και διχαστικό λόγο των τελευταίων ημερών, με τον πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς να βάζουν στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους και να εκτοξεύουν ευθείες ή έμμεσες απειλές προς την κοινωνία.
Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι η απέλπιδα προσπάθειά τής να επιρρίψει –για ακόμα μια φορά– αλλού τις ευθύνες για τη δική της αποτυχία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «υγειονομικό σαμποτάζ» και κουνώντας συνεχώς το δάχτυλο προς τους πολίτες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά ξανά σε έκτακτες συσκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την πορεία των εμβολιασμών και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.
Ανησυχία και προβληματισμός ειδικών
Ωστόσο, ήδη από την πρώτη ημέρα κατά την οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τα τιμωρητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, υπήρξε μπαράζ προειδοποιητικών δηλώσεων από επιστήμονες και μέλη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που φανερώνουν αποδοκιμασία των πρόσφατων αποφάσεων για διαχείριση των αυξανόμενων κρουσμάτων και της επιβράδυνσης του προγράμματος εμβολιασμού.
Αργότερα, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, η κ. Θεοδωρίδου δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Δ», τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό οδηγεί σε αλλαγή δεδομένων και στην ταχεία αναπροσαρμογή της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
Υπογράμμισε πως η προστασία με μία δόση εμβολίου είναι μόλις 33% και άρα είναι αναγκαίο να γίνουν και οι δύο δόσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας, εκφράζοντας και τον προβληματισμό της για τη «χαλάρωση» που διαπιστώνεται. Σημείωσε επίσης ότι η πρόκληση-έκκληση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών «έχει αποδώσει», «όχι όμως στον βαθμό που θα ήταν ο καλύτερος», όπως παραδέχθηκε.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τον εθελοντικό εμβολιασμό 15-17 ετών, με γονική συναίνεση, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην ελληνική επικράτεια με τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» μέχρι στιγμής.