Το σχέδιο για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων -Πέτσας: Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες, θα κριθεί αυτή την εβδομάδα | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Η σταθεροποίηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, η πρόοδος του προγράμματος «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, τα self test και ο καλός καιρός, είναι τα κριτήρια που θα αξιολογήσουν οι ειδικοί την εβδομάδα που έρχεται ώστε να εισηγηθούν πότε θα ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία.

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε με έμφαση ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία.

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Self test, σταθεροποίηση κρουσμάτων και καιρός τα «κλειδιά»

«Κλειδί» για να ξεκινήσει με ασφάλεια το άνοιγμα σε λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση αλλά και στον τουρισμό είναι τα self test. Προϋπόθεση επίσης για κάθε βήμα αποτελεί η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας όπως και η κατάσταση στο σύστημα Υγείας.

Ήδη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» όπως είπε χθες το απόγευμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, έστω και με μία μεταβατική εβδομάδα -για αγορές με τη μέθοδο του click in shop- μέχρι τις 12 Απριλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κεντρικός στόχος παραμένει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, ωστόσο αυτό θα κριθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπου θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών.

Πλέον το ενδεχόμενο του ανοίγματος την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την προσεχή Δευτέρα (29/3) εγκαταλείφθηκε καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αφόρητη πίεση που δέχεται του Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι με όποιον τρόπο κι αν ανοίξει το λιανεμπόριο, είτε με click in shop, είτε με click away, θα συνοδεύεται από κάποιους απαραίτητους περιορισμούς, όπως ο αριθμός ατόμων που θα βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από πελάτες και προσωπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για λιανεμπόριο και εστίαση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος μιλώντας χθες στο Mega σκιαγράφησε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επαναλειτουργία της οικονομίας ξεδίπλωσε. Οπως είπε ο κ. Σκέρτσος στις αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονικά η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο υφυπουργός τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο σε ανοιχτούς χώρους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση το υπουργείο Παιδείας πρότεινε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από 5 Απριλίου με rapid tests σε καθηγητές και μαθητές κάθε εβδομάδα. Η πρόταση βασίζεται σε τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή ήταν η βάση συζήτησης για την επιτροπή, όπου το κλίμα για την εν λόγω πρόταση, ήταν θετικό.

Θεοχάρης: Ακόμη και πριν τις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός

Ως προς τον τουρισμό, ο Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζει ότι «φιλοξενούμε με ασφάλεια, φροντίζουμε κάθε τουρίστα σαν να είναι μέλος της οικογένειάς μας». «Στην Ελλάδα νοιαζόμαστε, αλλά και έχουμε αποδείξει ότι πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοχάρης, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, που όπως εξηγεί, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στη χώρα, αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να είναι και πριν την 14η Μαΐου. «Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα», αναφέρει και προσθέτει ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author