Το προφίλ του δράστη που σκοτώθηκε στη Βιέννη – Δύο συλλήψεις

Estimated read time 1 min read

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη του Σέιντ Πόλτεν καθώς φέρονται να συνδέονται με τις αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο της Βιέννης, σύμφωνα με το πρακτορείο APA.

Σημειώνεται ότι κατά τις επιθέσεις, ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, διαπράχθηκαν από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόκειται «ξεκάθαρα για ισλαμιστική τρομοκρατία». 

«Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Νέχαμερ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, λέγοντας ότι ένας δράστης, που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, ήταν φίλα προσκείμενος στο ISIS. 

«Χθες το απόγευμα βιώσαμε μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η επίθεση ήταν μια απόπειρα αποδυνάμωσης και διάσπασης της δημοκρατικής κοινωνίας της Αυστρίας.

Τέσσερις πολίτες νεκροί

Χθες, οι νεκροί ανέρχονταν σε τρεις, ωστόσο το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ένα ακόμη άτομο υπέκυψε στα τραύματά του. 

Σημειώνεται ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ με όπλα σε έξι τοποθεσίες στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας αρχίζοντας έξω από τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς εναντίον πολιτών που κάθονταν σε μπαρ το τελευταίο βράδυ πριν από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της COVID-19.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, η οποία αναζητά ακόμα τους υπόλοιπους δράστες.

Σε κρίσιμη κατάσταση επτά τραυματίες

Επτά από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου APΑ, το οποίο επικαλείται μια εκπρόσωπο της Ένωσης Υγείας.

Όπως γνωστοποίησε ο Κούρτς, 14 συνολικά τραυματίες από την επίθεση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ένωσης Υγείας, νοσηλεύονται κυρίως για τραύματα από πυροβολισμούς καθώς και για κοψίματα. Οι δέκα ασθενείς που είναι πιο ελαφρά τραυματισμένοι βρίσκονται σε σοκ, πρόσθεσε. 

Το προφίλ του δράστη 

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύμφωνα με συντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλόριαν Κλενκ, ο δράστης που έπεσε νεκρός ήταν 20 ετών, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βιέννη.

Ο δράστης ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον Νέχαμερ.

Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης στη Βιέννη

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο δράστης ήταν γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βιέννη, ενώ ήταν γνωστός στις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών καθώς ανήκε σε ομάδα 90 ισλαμιστών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στη Συρία, σύμφωνα με συντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλόριαν Κλενκ.

Η αστυνομία δεν πίστευε ότι ήταν ικανός να σχεδιάσει μια επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο Κουρτς συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

to-profil-toy-drasti-poy-skotothike-sti-vienni-dyo-syllipseis1

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

to-profil-toy-drasti-poy-skotothike-sti-vienni-dyo-syllipseis2

«Επαγγελματίες οι βαριά οπλισμένοι δράστες»

Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση χθες το βράδυ διαφεύγει της σύλληψης, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ενώ ένας σκοτώθηκε. Τα θύματα της επίθεσης είναι τουλάχιστον τρία, ανάμεσα τους μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

to-profil-toy-drasti-poy-skotothike-sti-vienni-dyo-syllipseis3

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Πηγή: ΑΠΕ, DPA, Reuters



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author