Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης

Estimated read time 1 min read

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι δίνεται ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης με το πράσινο φως της Τουρκίας και πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και παράλληλα, έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα την Τρίτη κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε, ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει «μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια».

Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

Η Τουρκία δεν ζήτησε «παραχωρήσεις» από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο της

Η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο «των μεσολαβητών» στις συνομιλίες που διεξήγανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης, ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμα, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη» του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία «πριν καταλήξουν» σε αυτή.

Υπενθύμισε, ότι τον Μάρτιο ο Μπάιντεν, ενώ ήταν στο Οβάλ γραφείο με τον Φινλανδό πρόεδρο, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας για να συζητήσει για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών χωρών που ιστορικά παρέμεναν αδέσμευτες.

«Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ ώστε αυτό το θέμα να γυρνά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας γίνονταν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή άρθρου www.zougla.gr

You May Also Like

More From Author