Πολύ θετικά αντιμετώπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς την πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου να σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Η συνάντηση των δύο αρχηγών, η οποία έγινε στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο πρόεδρος της ΝΔ, και η οποία εξελίχθηκε σε συναινετικό κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει κυβέρνηση την Τρίτη του βράδυ, την ώρα που προβάλλει στον ορίζοντα η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Επιπλέον, την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, η συνάντηση των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την προηγούμενη ημέρα.
Ο κ. Βενιζέλος έχει συγκαλέσει στις 9 μ.μ και νέα σύσκεψη (είχε πραγματοποηθεί άλλη μία το πρωί) του επταμελούς επιτελείου για τη χάραξης στρατηγικής, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η στάση που θα τηρήσει το ΠαΣοΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη σύσκεψη που έγινε το πρωί, υπό την προεδρεία του κ. Βενιζέλου με τη συμμετοχή των κ.κ. Α. Λοβέρδου, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Ευθυμίου, Μιχ. Χρυσοχοίδη, Μ. Ανδρουλάκη, Άννας Διαμαντοπούλου και Φώφης Γεννηματά, επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον κ. Αλ. Τσίπρα να περάσει χωρίς κριτική στον ρόλο της αντιπολίτευσης.
Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών που δημιουργεί το ποσοστό του 26.9%, και ένας τέτοιος τρόπος είναι να καταγραφούν οι αντιρρήσεις του για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή συνευθύνης, στα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος, στη δήλωση που έκανε έπειτα από τη συνάντηση του με τον κ. Αντ. Σαμαρά, επιτέθηκε σφοδρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τις δήλωσεις του απογοητευτικές και πολιτικά και δημοκρατικά προκλητικές.
Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ΠαΣοΚ ότι η ιδανική λύση θα ήταν η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, το ΠαΣοΚ συζητεί και άλλες λύσεις προκειμένου να μην μείνει ακυβέρνηση η χώρα, εφόσον διαθέτουν ευρεία νομιμοποίηση.
Στην πρωινή σύσκεψη, στην Ιπποκράτους, επικράτησε η άποψη ότι στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και το ΠαΣοΚ. «Για ποιόν λόγο σύρθηκε η χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και σε δίμηνη ακυβερνησία αν είναι να επαναλάβουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου;», ετέθη το ερώτημα.
Ωστόσο δεν είχαν όλα τα στελέχη την ίδια άποψη καθώς ορισμένοι θεωρούσαν ότι η χώρα θα έπρεπε να αποκτήσει πάση θυσία κυβέρνηση εστω και αν είναι μια δικομματική κυβέρνηση με τη ΝΔ. Η συζήτηση αυτή έληξε το απόγευμα όταν η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έδωσε εξουσιοδότηση να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Το ΠαΣοΚ, επίσης, δεν θέτει θέμα πρωθυπουργού αλλά αν το θέσει ο κ. Φ. Κουβέλης θα μπει στη σχετική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η συμμετοχή πρώην υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα είναι ένα θέμα που διχάζει το επιτελείο των επτά στελεχών και γι’ αυτό μένει προς το παρόν σε εκκρεμότητα.
Πάντως αρκετοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος να μην συμμετάσχουν εμβληματικά στελέχη του ΠαΣοΚ στη νέα κυβέρνηση.
Ο τρόπος συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση δεν διχάζει μόνο τα στελέχη αλλά και τη βάση του κόμματος. Τα τηλέφωνα στην Ιπποκράτους έχουν πάρει φωτιά, άλλα μέλη πιέζουν για το σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα και άλλα θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από την ψήφο ανοχής ώστε να έχει το περιθώριο να ανασυνταχθεί μακριά από κυβερνητικές ευθύνες.