Το οργανωμένο έγκλημα σε πόλεμο

Estimated read time 1 min read

Φόβους ότι το μπαράζ των εν ψυχρώ εκτελέσεων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες εκφράζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν όλους τους φακέλους των συμβολαίων θανάτου πίσω από τα οποία κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα.
Τα νέα οικονομικά δεδομένα που πρόεκυψαν μετά το lockdown των τελευταίων μηνών και οι προσπάθειες για επικυριαρχία των δυο μεγαλύτερων εγκληματικών οργανώσεων, οδηγεί σε αιματηρά ξεκαθαρίσματα και αναδιαρθρώσεις στο χώρο της νύχτας. Βέβαια όπως ξεκαθαρίζουν, στο protothema.gr, αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ, οι δυο τελευταίες δολοφονίες σε Σεπόλια και Βάρη έχουν να κάνουν με υποομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και φόντο προσωπικές έριδες μεταξύ της αλβανικής μαφίας (στην περίπτωση του 32χρονου Άρη) και παλιών διαφορών (στην περίπτωση του 39χρονου πυγμάχου).

Όμως και αυτά τα αιματηρά σκηνικά εντάσσονται στο γενικότερο 4ο κύκλο αίματος της νύχτας. Την ίδια ώρα η άρση τηλεφωνικού απορρήτου, η σάρωση καμερών στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης και οι καταθέσεις από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 39χρονου πυγμάχου, είναι τα όπλα των αστυνομικών για να εξιχνιάσουν την εκτέλεση του Τάσου Μπερδέση με δεκατέσσερις σφαίρες από καλάζνικοφ στα νότια προάστια.

Οι profillers του Ανθρωποκτονιών λένε με νόημα ότι αν μάθουν τι φοβόταν ο 39χρονος, τότε θα «ξεκλειδώσουν» τη δολοφονία. Γιατί, ο πυγμάχος φέρεται να ανησυχούσε πολύ για τη ζωή του και να οπλοφορούσε και ενδεχομένως να είχε εκμυστηρευτεί σε δικούς του ανθρώπους από ποιους και γιατί κινδύνευε.
Στα όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη δεκαετία στη νύχτας της Αχαΐας, αναζητούν οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών το κλειδί της εκτέλεσης. Ο πυγμάχος, που τα τελευταία δυο χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα κόβοντας τις επαφές του με την Αχαΐα, έδειχνε να φοβάται.

Αν και είχε αθωωθεί από όλες τις δικαστικές του εκκρεμότητες οπλοφορούσε, σύχναζε σε συγκεκριμένα σημεία και γυμναζόταν σε ένα σχετικά απομακρυσμένο γυμναστήριο πάνω από τη Βάρη.

Νέες αστυνομικές επιχειρήσεις

«Διπλό χτύπημα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον πόλεμο με τις μαφίες του οργανωμένου έγκληματος και την εγκληματικότητα.

Μετά από δύο συσκέψεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην Κατεχάκη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και να ενταθεί το σχέδιο δράσης κατά των 14 εγκληματικών οργανώσεων που αναφέρονται στο πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ενώ για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, προβλέπεται η αύξηση των περιπολιών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος στη μετά – Covid 19 εποχή και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ομάδων ταχείας επέμβασης.

Από αύριο το πρωί, λοιπόν μπαίνει σε εφαρμογή το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πλάνο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα, έχει προηγηθεί επικαιροποίηση του χάρτη της μαφίας που περιλαμβάνει ονόματα, διευθύνσεις, καταστήματα και ομάδες ενώ ενισχύονται σημαντικά δύο πεδία που έχουν να κάνουν με το δίκτυο πληροφοριών και το επίπεδο ερευνών.

Το πόρισμα Χρυσοχοϊδή

Την τελευταία δεκαετία το οργανωμένο έγκλημα ξέφυγε από τα στενά όρια της νύχτας και της προστασίας καταστημάτων, επεκτάθηκε σε δραστηριότητες της μέρας, όπως το εμπόριο του καφέ, των καυσίμων, των τσιγάρων αλλά και την εισαγωγή ναρκωτικών, την τοκογλυφία και τη μαστροπεία.

Το πόρισμα – φωτιά που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «παρελαύνει» με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, όλη τη «νύχτα» και η σκληρή παρανομία της Αθήνας.

Οι αριθμοί σοκάρουν: 500 ονόματα, 14 μεγάλες οργανώσεις και δεκάδες θυγατρικές, 16 συμβόλαια θανάτου από το 2016 και μετά, εκατοντάδες εκατομμύρια «μαύρο» χρήμα, σχεδιαγράμματα με τις δομές των ομάδων, την ιεραρχία και τις διασυνδέσεις με τα αδικήματα που έχει διαπράξει ο καθένας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, αριθμεί 20 κορυφαία μέλη, 50 επιπλέον σε περιφερειακό ρόλο, ενώ η θυγατρική τους διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό 83ατόμων.

Το πλέον ανησυχητικό που δείχνει και τη διάβρωση του κρατικού μηχανισμού, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 500 «μαφιόζους» που αναφέρονται στο πόρισμα, έχουν συλληφθεί, έχουν κατηγορηθεί, έχουν μπει φυλακή, όμως συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Η Ασφάλεια Αττικής θα εφαρμόσει την τακτική «follow the money». Δηλαδή, μέσα από τις διαδρομές του χρήματος, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, θα οδηγηθεί στα μεγάλα κεφάλια και τους συμβούλους της εγχώριας μαφίας.

Όπως λένε «πηγές» που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης, η δύναμη της Greek Mafia είναι το άφθονο «μαύρο» χρήμα που τσεπώνει από τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες της.

Ειδήσεις σήμερα 

Στην κορυφή της Ευρώπης οι ελληνικές περιοχές κολύμβησης 

Συνέδριο ygeiamou: Πιο δυνατό το σύστημα υγείας στην μετά COVID-19 εποχή 

Τουρισμός: Ως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author