Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ ‘βομβαρδίζει’ την τουρκική λίρα. Φόβοι για capital control – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Έαν κάποιος πρέπει να ψάξει για θύματα στην οικονομία από τις εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ καλό είναι να ρίξει μία ματιά στους πίνακες με τις ισοτιμίες νομισμάτων. Εκεί θα δει ότι η τουρκική λίρα “βομβαρδίζεται” το πρωί της Δευτέρας χάνοντας περαιτέρω 2,6% έναντι του ευρώ και 2,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Ερντογάν, αλλά το σημαντικότερο επιταχύνοντας την φτωχοποίηση του τουρκικού λαού.

Πλέον οι Τούρκοι για να αγοράσουν 1 ευρώ χρειάζονται του 9,15 λίρες (σ.σ. το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 8,9 λίρες και μέσα σε λίγες ώρες έπεσε το κάστρο των 9 με την ψαλίδα να ανοίγει όσο προχωράει η μέρα) ενώ για την αγορά ενός δολαρίου οι γείτονες μας θα χρειαστούν 7,83 μονάδες του εθνικού τους νομίσματος. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιβολή capital controls.

Ο ρόλος Ερντογαν

Όπως αναφέρουν διεθνοί αναλυτές καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχουν παίξει οι εχθροπραξίες στις γειτονικές χώρες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς και οι δηλώσει του Ερντογάν για ενεργή στήριξη της δεύτερης. «Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ
Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ

«Ο φόβος είναι ότι η Τουρκία, της οποίας η οικονομία έχει γονατίσει και συμμετέχει ενεργά σε κλιμακούμενες συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, και με την Ελλάδα στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια ακόμη περιφερειακή σύγκρουση που είναι άγνωστο αν μπορεί να αντέξει, είτε πολιτικά είτε οικονομικά», ανέφερε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Bloomberg.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author