Το ζεύγος Μπλερ απέφυγε φόρους ύψους 312.000 λιρών

Estimated read time 1 min read

Άλλα λέει κι άλλα κάνει ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Όταν είχε τα ηνία της χώρας -από το 1997 έως το 2007- ο Μπλερ διατυμπάνιζε ότι θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, δέκα χρόνια αφότου αποχώρησε από την εξουσία, άδραξε την ευκαιρία κι έβαλε στην τσέπη 312 χιλιάδες λίρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του Σερί Μπουθ, «εξοικονόμησαν» 312 χιλιάδες λίρες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο, όπως προκύπτει από την δημοσιογραφική έρευνα των «Pandora Papers» από το International Consortium of Investrigative Journalists (ICIJ).
Η έρευνα, που αποκαλύπτει στοιχεία για απόκρυψη ή και ξέπλυμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών για πάνω από 300 πολιτικούς, εκ των οποίων, πάνω από 30 είναι πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, περιλαμβάνει το όνομα του ζεύγους Μπλερ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», το 2017, ο Τόνι Μπλερ αγόρασε ένα αρχοντικό έναντι 6,45 εκατομμυρίων λιρών στην οδό Harcourt του Λονδίνου ως γραφείο της συζύγου του Σερί Μπουθ. Η σύζυγός του ήθελε να στεγάσει τη νομική συμβουλευτική εταιρεία της «Omnia» όπως και το ίδρυμά της για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο άλλοτε πολέμιος της φοροαπαλλαγής είχε αγοράσει με τη σύζυγό του Σερί, μία υπεράκτια εταιρεία ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν.

Από αυτή την συναλλαγή, Τόνι και Σερί κατάφεραν να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτου αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ αποφεύγοντας την καταβολή φόρων ύψους 400 χιλιάδων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Μπλερ όσο και η οικογένεια Ζαγιάνι ισχυρίζονται ότι ο ένας δεν γνώριζε την εμπλοκή του άλλου.

Από την πλευρά του, το ζεύγος Μπλερ υποστήριξε ότι αγόρασε το ακίνητο «με φυσιολογικό τρόπο μέσω αξιόπιστων κτηματομεσιτών» και «δεν είχε καμία σχέση με την αρχική εταιρεία ούτε με αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ υπεράκτια συστήματα είτε για να κρύψουν συναλλαγές είτε για να αποφύγει τους φόρους».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, το τετραώροφο κτίριο που αγόρασε ο Μπλερ πριν από τέσσερα χρόνια, ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ειδήσεις σήμερα

Pandora Papers: «Σεισμός» από τις αποκαλύψεις για τα μυστικά των ισχυρών του πλανήτη

Τα μυστικά της συμφωνίας για τις φρεγάτες: Πώς φτάσαμε στην αγορά των Belh@rra

Το Κίνημα Αλλαγής της άγριας σύγκρουσης: Οι διαφωνίες και οι συγκλίσεις στον δρόμο προς τις εκλογές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author