Το επικίνδυνο σημείο του τουρκικού χάρτη και η μόνη ασπίδα της Ελλάδας – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διεκδικεί την ευθύνη έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, το ανησυχητικό όμως με το νέο χάρτη- πρόκληση είναι ότι περιλαμβάνει σε αυτόν και περιοχές ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου και της Καρπάθουείναι ότι περιλαμβάνει σε αυτόν και περιοχές ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου και της Καρπάθου. Και αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι το Oruc Reis επιχειρεί να “δοκιμάσει” το όριο των 12 ναυτικών μιλιών από το Καστελόριζο.

Οι περιοχές, τις οποίες προσθέτει στην διεκδικούμενη ευθύνη έρευνας και διάσωσης η Άγκυρα είναι περιοχές που την ενδιαφέρουν για γεωτρήσεις, περιοχές που εντάσσονται στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και εφάπτονται με τις οριοθετημένες από τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου ΑΟΖ. Εντάσσονται δε τόσο στο αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας” του Ερντογάν, όσο και στην τουρκική στρατηγική να προσθέτει θέματα στο τραπέζι, ώστε να αναγκάσει την Ελλάδα, όταν και εφόσον έρθει η ώρα των διερευνητικών, να ανοίξει η ατζέντα του διαλόγου και πέραν της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Ο χάρτης συνδέεται επομένως με τις προκλήσεις του Oruc Reis υπό την έννοια ότι το Καστελόριζο αποτελεί “αγκάθι” στην επιθυμία της Τουρκίας να έχει διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δημιουργεί επίσης συνθήκες θερμού επεισοδίου, καθώς αν και όπως τονίζει η Αθήνα ο τουρκικός χάρτης είναι παράνομος στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”, πρακτικά δημιουργεί σύγχυση στα σκάφη που θα βρίσκονται στις περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία ως προς το σε ποιον θα απευθύνουν σήμα κινδύνου. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση με αφορμή μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Για αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε χθες ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Την παγίδα της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει με ένα θερμό επεισόδιο να δημιουργήσει τετελεσμένα για να σύρει την Ελλάδα σε ένα διάλογο με αρνητικά δεδομένα, διακρίνει η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει ότι δεν θα πέσει μέσα.

Αντικειμενικά ωστόσο, όσο εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχήματος. Και το μόνο ουσιαστικό διπλωματικό όπλο που έχει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να ανοίξει και άλλα θέματα σε ένα διάλογο, είναι ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του προτελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Για αυτό άλλωστε παρά τα ευρωπαϊκά χάδια, η Άγκυρα δεν είναι ευχαριστημένη και συνεχίζει τα παιχνίδια με τη φωτιά, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλώντας ώστε να είναι η Αθήνα εκείνη που θα ανοίξει πρώτη πυρ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author