Τουρκία: Νέες απειλές λίγο πριν από την Πράγα

Estimated read time 1 min read

Τουρκία: Νέες απειλές λίγο πριν από την Πράγα

Σε νέο κρεσέντο κατά της Ελλάδας επιδόθηκε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις» (φωτ. αρχείου). [Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS]

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει για την Πράγα ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με την προσδοκία να προσεγγίσει τις χώρες της Ευρώπης, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανεβάζει τους τόνους με την Ελλάδα σε επίπεδα δίχως προηγούμενο.

Ο κ. Ακάρ αποκάλυψε πως έχουν δοθεί οδηγίες στο ναυτικό και στην αεροπορία της γειτονικής χώρας σχετικά με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με τη λογική “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”». Στην ομιλία του στο «Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας», την αντίστοιχη «Σχολή Ικάρων», ο κ. Ακάρ ανέφερε πως «η Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Εχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες γι’ αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά το Kardak (σ.σ. Ιμια) το 1996 είναι ένα ορόσημο. Είπαμε όπα! Σταμάτα. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ούτε ένα βήμα. Οπου κι αν φτάσει». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως «ειδικότερα το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα».

Στην ομιλία του ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε πως οι Ελληνες εξακολουθούν να έχουν στόχο τη «Μεγάλη Ιδέα» και έφτασε στο σημείο να πάει στο παρελθόν και να δηλώσει ότι «μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την Ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε: “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε. Nα ξέρετε να κολυμπάτε”».

Ο Χ. Ακάρ σημείωσε σχετικά με την Ελλάδα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με τη λογική “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”, ενώ αναφέρθηκε στα Ιμια.

Στο στόχαστρο του υπουργού Αμυνας βρέθηκαν και «οι τρίτες χώρες» που στηρίζουν την Ελλάδα, «άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα και εναντίον της Τουρκίας, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην Πράγα περίπου στις 11 και αρχικά θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αρμενίας, της Τσεχίας αλλά και της Ισπανίας. Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως βασικός στόχος της τουρκικής αποστολής θα είναι να παρουσιαστεί η πρόθεση της Τουρκίας για μεγαλύτερη προσέγγιση με τις χώρες της Ευρώπης. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως ο κ. Μακρόν που αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο, τη Λιβύη και τις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς η Αγκυρα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Σημαντικά μηνύματα για τις προθέσεις της Αγκυρας αναμένεται να δώσει ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προγραμματίζεται πριν από την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα της Τσεχίας.



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author