Τουρκία: Διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ – ‘Χρειάζεστε άδεια για εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας’ – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Έντονες επιφυλάξεις για το ότι δεν θα ζητηθεί η γνώμη της για ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η Τουρκία τη Δευτέρα (15/03).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα με διακοίνωση στις ελληνικές και ισραηλινές πρεσβείες, καθώς και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς να ζητηθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση.

Στις 8 Μαρτίου, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, η οποία συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών κρατών μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σύμφωνα με πηγές, η διακοίνωση ανέφερε ότι το δίκτυο διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Η οπτική τεκμηρίωση του έργου έδειξε ότι η προγραμματισμένη διαδρομή του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου περιλαμβάνει την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως υποστηρίζει το Anadolu εάν απαιτείται προκαταρκτική μελέτη πριν από την τοποθέτηση των καλωδίων, πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας.

Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική μελέτη, τότε η Τουρκία θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author