Τι πρέπει κάποιος να κάνει όταν έρχεται σε επαφή με άτομο εκτός σπιτιού – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί – Newsbeast

Estimated read time 1 min read

Σε δυναμική επιθετικής αύξησης κινείται η πανδημία στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας τις 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Η δυναμική του δευτέρου κύματος της νόσου covid-19 εξακολουθεί να ενισχύεται σε παγκόσμια κλίμακα και καταγράφηκαν 600.000 διαγνώσεις σε μία μέρα.

Η Αττική (493 διαγνώσεις ανακοινώθηκαν σήμερα) παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα, ωστόσο «εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη (693 διαγνώσεις σήμερα), η οποία, ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Εκτεταμένη επιβάρυνση βλέπουμε πλέον και σε άλλες λιγότερο πυκνότερες αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα».

Ηλικιακά χαρακτηριστικά

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, οι νέοι 19 έως 39 ετών εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι ηλικίες 1 έως 18 (στο μεγαλύτερο μέρος σχολικές ηλικίες) διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ωστόσο ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και πάνω οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 

Στις σχολικές ηλικίες η επίπτωση της νόσου παραμένει 4 έως 6 φορές μικρότερη , είπε ο καθηγητής, απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, «σχέση που έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους 2 μήνες.

Αυτό συμφωνεί με την παγκόσμια βιβλιογραφία, όπου οι διαγνώσεις στα παιδιά, ιδίως μικρότερα των 10 ετών είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στις άλλες ηλικιακές ομάδες».

Πίεση στο σύστημα υγείας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περαιτέρω αύξηση στον αριθμό διαγνώσεων στους 65 και άνω, καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κεντρικών ηλικιακών ομάδων, δηλαδή μεταξύ 40-65 και 65 και άνω γιατί οι 40-65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας έχοντας και την δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα.

Αύξηση του αριθμού των ασθενών που καταλέγουν και των διασωληνωμένων

«Αν και ο συνολικός αριθμός ασθενών ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα, με βάση τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την άλλη ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των ασθενών που καταλήγουν, έχει πλέον ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες». 

Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200, με σαφείς αυξητικές τάσεις, και την πίεση να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο τμήμα της χώρας, είπε ο καθηγητής.

Σημείωσε ότι από αύριο η χώρα μπαίνει σε ένα δεύτερο απαγορευτικό, αποσκοπώντας στην δραστική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του ιού στην επικράτεια. Βασικό στοιχείο αποτελεί ο περιορισμός των στενών κοινωνικών επαφών με άτομα από άλλα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραματικά ο δείκτης μετάδοσης (Rt).

«Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμαι πολύ καλά το χώρο».

Τόνισε το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τα αστικά κέντρα θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους τον ιό, να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να μην έρθουν σε επαφή με άλλα νοικοκυριά.



Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr

You May Also Like

More From Author