Τι απαντούν από το Πεντάγωνο στην τουρκική προπαγάνδα για το «Τσεσμέ»

Estimated read time 1 min read

Να εμφανιστούν σαν θύματα που δήθεν υπέστησαν προκλητική παρενόχληση από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν οι Τούρκοι. Το ερευνητικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» βρίσκεται για τρίτη ημέρα στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή που έχει παρανόμως δεσμευτεί με navtex του παράκτιου σταθμού της Σμύρνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, το πρωί της Τρίτης «τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το Τσεσμέ στα δυτικά της Λήμνου». Κατά τους ισχυρισμούς των Τούρκων, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασε πολύ κοντά στο Τσεσμέ ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο chaff, δηλαδή φύλλα αλουμινίου που λειτουργούν σαν αντίμετρα και χρησιμοποιούνται στις αερομαχίες για να μπερδέψουν τα ραντάρ των αντίπαλων μαχητικών αεροσκαφών.

Η τουρκική προπαγάνδα, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας το «Τσεσμέ» σαν… θύμα παρενόχλησης από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, διαστρεβλώνοντας πλήρως τα γεγονότα: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται μεν σε διεθνή ύδατα αλλά πραγματοποιεί έρευνες χωρίς την άδεια και δίχως την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Η αλήθεια για την πτήση των ελληνικών F-16 στο Αιγαίο

Από το πρωί της Τρίτης, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί άσκηση στην οποία συμμετέχουν πολλά -περισσότερα των τεσσάρων- μαχητικά αεροσκάφη. Η ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε σε μια μεγάλη περιοχή που είχε δεσμευτεί εγκαίρως με ΝΟΤΑΜ και εκτείνεται από την Χαλκιδική μέχρι τα νότια της Σκύρου. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υπήρξε κάποιου είδους παρενόχληση του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά F-16, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν στο protothema  ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος 19.000 ποδών (περίπου έξι χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας) και δεν προσέγγισαν εγγύτερα των 10 μιλίων από το τουρκικό πλοίο. Προφανώς, όταν κάποια αεροσκάφη πετούν σε ύψος 19.000 ποδιών και απέχουν 10 μίλια από ένα πλοίο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, μόνο σαν παρενόχληση δεν μπορεί να ειδωθεί αυτή η δραστηριότητα ακόμη κι αν η τουρκική προπαγάνδα θέλει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι η αεροπορική δραστηριότητα των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών εντάσσεται σε άσκηση εντός του FIR Αθηνών για την οποία είχε εκδοθεί εγκαίρως η νόμιμα προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ. Το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» κινείται προφανώς στην επιφάνεια της θάλασσας πραγματοποιώντας υδρογραφικές εργασίες επί τη βάση μιας παράνομης navtex που εκδόθηκε από τον μη εξουσιοδοτημένο να αδειοδοτεί έρευνες στο Αιγαίο παράκτιο σταθμό της Σμύρνης.

Αρμόδιες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου δεν σχολίασαν τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ότι η πτήση των F-16 κοντά στο «Τσεσμέ»  «ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας» ούτε και τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα έδωσε «την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών».

Ειδήσεις σήμερα: 

«Προσπάθησε να τη μαχαιρώσει στην καρδιά – Είναι ψυχασθενής» λέει η μητέρα της φοιτήτριας που μαχαιρώθηκε στο Τορίνο

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο


Περικλής Κονδυλάτος: Τα δάκρυα για τον Τριαντάφυλλο και οι σπόντες για τη Σαλαγκούδη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author