Τι αλλάζει από Δευτέρα για μαθητές και εργαζόμενους γονείς

Estimated read time 1 min read

Ένα ακόμη βήμα αυστηροποίησης των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας έκανε σήμερα η κυβέρνηση, υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται από την Δευτέρα να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: την τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Πότε ξεκινάει η τηλεκπαίδευση για μαθητές δημοτικών – νηπιαγωγείων

Έτσι, από τη Δευτέρα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση ωστόσο θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης γίνονται στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, η λειτουργία των οποίων είχε ανασταλεί από τις 9 Νοεμβρίου.

Το ωράριο των μαθημάτων

Θα είναι υποχρεωτική και κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Τα διαδικτυακά μαθήματα θα πραγματοποιούνται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα Δημοτικά, από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία και αυτές οι ώρες περιλαμβάνουν και μικρά διαλείμματα.

Εκπαιδευτική τηλεόραση για μαθητές δημοτικού

Παράλληλα από τη Δευτέρα στις 9 το πρωί – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ανακοινωθεί αύριο.

Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής

Σημειώνεται όπως ανακοινώθηκε από την κ. Κεραμέως οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλη τη χώρα.

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στη Δημόσιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων τηλεργασία, δυνανότητα εργασίας με μειωμ΄νο ωράριο και χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, θα εφαρμοστεί τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επιπλέον η διοίκηση κάθε υπηρεσίας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας.

Με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. «Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι στο σπίτι με το παιδί του» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας πως «αυτό ισχύει απολύτως από την επόμενη Δευτέρα και για τους γονείς παιδιών που είναι είτε σε Δημοτικά, είτε σε Νηπιαγωγεία, είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς».

Αντίστοιχα μέτρα, όπως σημείωσε ο ίδιος, ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν το κοινό.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author