Τι έρχεται για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Estimated read time 1 min read

Δύσκολο το έργο της αυριανής έκτακτης σύσκεψης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς καλείται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το μοντέλο χαλάρωσης των μέτρων με άξονα την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, την επιστροφή των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία αλλά και της άρσης της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν αργή αποκλιμάκωση και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση με συνεχή αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων αλλά βελτιωμένο ισοζύγιο εισαγωγών- εξιτηρίων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ήδη έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο του «οδικού χάρτη» επιστροφής σε κανονικότητα, καθώς αποτελεί πλέον μονόδρομο το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας και της αγοράς, μελετούν τις δημοσκοπήσεις και κατανοούν ότι τα συνεχή περιοριστικά μέτρα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ένα χρόνο και πλέον μετά την πανδημία, αφενός γιατί καταστρατηγούνται σε μεγάλο βαθμό και αφετέρου διότι προκαλούν τεράστια οικονομική ζημία σε επιχειρήσεις και κρατικά ταμεία. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse το 42% δηλώνει ότι θέλει να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, το 30% τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ 1 στους 3 ζητεί άμεση χαλάρωση της παρατεταμένης καραντίνας.

Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία. Μάλιστα για να καμφθούν οι ενστάσεις των ειδικών και να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και αντέχει επιδημιολογικά να ανοίξει, η πρόταση είναι την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Με self test η επιστροφή στα θρανία

Αίνιγμα αποτελεί αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, τα γυμνάσια και τα λύκεια και αυτό γιατί συνδυάζεται με τα μαζικά self test που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και στα οποία θα υποβάλλονται κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές. Αν οι προμήθειες φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κατ’ οίκον τεστ εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τις πρώτες μέρες του Απριλίου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για τις 10 Απριλίου, η επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου. Μάλιστα, αυτή είναι και η εισήγηση μερίδας λοιμωξιολόγων, προκειμένου να γίνει η άρση των μέτρων σταδιακά.

Στο μικροσκόπιο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να παύσει η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων που έχει ως στόχο κυρίως την ψυχολογική αποσυμπίεση των πολιτών, ενώ η εστίαση δεν φαίνεται να μπαίνει ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης, το άνοιγμα της οποία ωστόσο θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό.

Εμπόδια για το «Πάσχα στο χωριό»

Την ίδια ώρα, «φρένο» στις όποιες σκέψεις για Πάσχα στο χωριό βάζει η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα. Τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.

Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr

You May Also Like

More From Author