Τι έδειξαν τα τεστ που διενεργήθηκαν στους μαθητές στο άνοιγμα των σχολείων

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στις ηλικίες 4 έως 18 ετών δείχνουν σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες. Ήδη δύο σχολικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν το 50%+1.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Ωστόσο τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, και παρά τις δεύτερες σκέψεις για τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δίνουν μια διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με τον πίνακα που δίνει στη δημοσιότητα.

Την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, αναφέρει, καταγράφηκαν 2.315 κρούσματα μεταξύ των μαθητών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τη διεξαγωγή του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, ενώ μετά το δεύτερο self-test, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων. 

Σημειώνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα σχολεία είναι κλειστά (15/6/2021 έως 15/9/2021), ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ελέγχου (15/02/21-15/5/21) υπερδιπλασιάστηκε: από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1%σε 24,2% (15/06/21-15/9/21).

Εκτιμάται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας, που έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία, και ειδικά για τον κανόνα του 50%+1, υποστηρίζει ότι χάρη στην κατακόρυφη αύξηση των εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές (έχουν φτάσει το 1,2 εκατ.) θα αναδειχθούν ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν και κατά τη λειτουργία των σχολείων δίνεται η δυνατότητα για υγειονομικό έλεγχο μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. 

Δύο τμήματα σε αναστολή

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι σε αναστολή λειτουργίας μπήκαν δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα που κλείνουν για τη φετινή σχολική χρονιά στη χώρα μας.

Πρώτο ήταν, τη Δευτέρα, τμήμα της Β’ Τάξης του σχολείου καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει το τμήμα, ενώ σήμερα και τμήμα της Γ’ Τάξης του ίδιου σχολείου προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας του καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τα 23 παιδιά του τμήματος.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author