Τείχος ανοσίας: Η Δέλτα ανέβασε το ποσοστό στο 90%

Estimated read time 1 min read

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ Βάνας Σύψα όσον αφορά στο τείχος ανοσίας. «Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ,το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60-70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85-90% του γενικού πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Ερωτηθείσα για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του κορωνοΐου την άνοιξη του 2022, είπε: «Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του», ενώ υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κ. Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».   

Διαβάστε: Κορωνοϊός: 2.286 κρούσματα, 30 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

Η νέα μελέτη

Τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και της Metron Analysis, με κύριους ερευνητές τους καθηγητές Βάνα Σύψα και τον ομότιμο καθηγητή Άγγελο Χατζάκη – την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Παρασκευής αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά το ποσοστό των αρνητών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο κυμαινόμενο από 7% έως 10%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του πρώτου πίνακα, η κ. Σύψα επισήμανε ότι ήταν αναμενόμενη η μείωση όσων «άλλαξαν στρατόπεδο» προς τον εμβολιασμό γιατί η πρώτη έρευνα έγινε τον Νοέμβριο, πριν την εφαρμογή του εμβολιασμού, και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο πολλοί άνθρωποι να εκφράσουν μια διστακτικότητα γιατί και το «μάλλον όχι» εκφράζει ένα δισταγμό, κι όχι απαραίτητα αρνητική στάση απέναντι στο εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά τον πίνακα 2, είπε ότι «ένας αριθμός έχει ανοσία επειδή έχει νοσήσει δεν χρειάζεται προς το παρόν να εμβολιαστεί, είναι σίγουρα 10% των ενηλίκων. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν και έχουν νοσήσει λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς πώς διαμορφώνονται αυτά τα νούμερα». 

teichos-anosias-i-delta-anevase-to-pososto-sto-902

Αναφορικά τους πίνακες 3 και 4, διευκρίνισε ότι «στην πρώτη έρευνα που κάναμε το Νοέμβριο άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού. Στη συνέχεια στις επόμενες έρευνες είδαμε τις γυναίκες πιο διστακτικές, και συνέχεια στην έρευνα που κάναμε τον Απρίλιο συνέπεσε με την περίοδο που γίνονταν οι ανακοινώσεις για τα περιστατικά θρομβώσεων που έκαναν τις γυναίκες πολύ επιφυλακτικές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην τελευταία έρευνα του Ιουνίου άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά, οπότε ελπίζω αυτή η διαφορά εκείνη την περίοδο να είχε σχέση με τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca». 

teichos-anosias-i-delta-anevase-to-pososto-sto-904

teichos-anosias-i-delta-anevase-to-pososto-sto-906

Άνοιγμα σχολείων

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε. Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους. Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά», επισήμανε η Βάνα Σύψα. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author