Τα τέσσερα σενάρια όξυνσης που εξετάζει η Αθήνα

Estimated read time 1 min read

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε κίνησης που θα επιχειρήσει να κάνει η Αγκυρα στα νότια του Καστελλόριζου βρίσκεται η Αθήνα, έχοντας εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα από την προηγούμενη κρίση. Το βασικό σενάριο της Αθήνας παραμένει βεβαίως η διπλωματία, και το πρώτο πεδίο δοκιμασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια τη νέα εκδίπλωση του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία τρία 24ωρα.

Σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι περισσότερο από προφανές ότι για τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) η περιοχή δυνητικής κυριαρχίας, σε απόσταση από 6 έως τα 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα είναι πεδίο πιθανής τριβής. Τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής τουρκικής κίνησης παραμένουν άκρως απόρρητα, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και τη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), το πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η παραβίαση της κυριαρχίας δίχως τη χρήση πολεμικών μέσων. Μόνον εφόσον οι τουρκικές δυνάμεις προχωρήσουν σε χρήση πολεμικής βίας, τότε οι ελληνικές δυνάμεις θα απαντήσουν.

Ενα από τα σταθερά σενάρια τα οποία η Αθήνα εξέταζε ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο είναι εκείνο πιθανής προβοκάτσιας στη Ρω και στη Στρογγύλη, που πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους. Γι’ αυτό τον σκοπό, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας που υπάρχει στην περιοχή, συμμετέχει και το Λιμενικό Σώμα, ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια προώθησης λέμβου με πρόσφυγες ή μετανάστες στη Ρω ή στη Στρογγύλη, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα.

Ακόμα και πριν από την εκκίνηση της νέας κρίσης, στην Αθήνα είχαν εξεταστεί τα σενάρια για την περίπτωση που στις ενέργειές της η Τουρκία θα περιλαμβάνει και πλωτό γεωτρύπανο. Μετά και τις χθεσινές δημόσιες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποστολή του «Γιαβούζ» στις περιοχές που ερευνά (σύμφωνα με την Αγκυρα) το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται σαφές ότι το σενάριο αυτό αποκτά σοβαρές πιθανότητες. 

Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα ετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας. Χρονικός ορίζοντας δεν υπάρχει, αν και ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής αναποφασιστικότητας με την περίοδο αβεβαιότητας μέχρι τις αμερικανικές εκλογές ή, ακόμα περισσότερο, μέχρι την ορκωμοσία νέου προέδρου (σε περίπτωση ανάδειξης του Τζο Μπάιντεν) ίσως σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάζεται για τρεις μήνες διαρκούς έντασης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Αθήνα συντηρεί ακόμα αναλογική παρουσία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και τα επιτελεία παραμένουν σε ετοιμότητα για αύξηση ή μείωση, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες.

Στη Βαγδάτη ο Δένδιας

Κατά τα λοιπά, χθες, από τη Βαγδάτη όπου βρέθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία αποτελεί «ανατροπέα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Οπως είπε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν, «κυριολεκτικά, κάθε κρίση και κάθε προβληματική κατάσταση στην περιοχή, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, ακόμα και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία». 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author