Τα πρώτα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας [Live χάρτης]

Estimated read time 1 min read

Η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου στις 08:00 τοπική ώρα.

meteo.gr

Στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς αλλά και ο Αχέροντας στην Ήπειρο. Έκλεισε ο κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Τα δόντια του δείχνει το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη χώρα. Τα πρώτα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις εντοπίζονται στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρκά φαινόμενα. Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

Λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων, το πρωί του Σαββάτου έκλεισε ο κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού.

  • Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων.Ήδη ο καιρός στην Πάτρα είναι άστατος με συνεχή βροχόπτωση και θυελλώδεις κατά τόπους ανέμους.
  • Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο και σύμφωνα με τις καταγραφές του Μ/Σ του Ιονίου Πανεπιστημίου που είναι εγκατεστημένος στα Κηπούρια της Παλικής στις 5:26 σημειώθηκε ριπή ανέμου 106 Km/h που αντιστοιχεί σε 11 μποφόρ.
  • Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.
  • Το πρώτο «μάτι» της κακοκαιρίας πέρασε από την Κέρκυρα τη νύχτα, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, μεγάλα προβλήματα. Η ένταση του αέρα, κατά τόπους και κατά περιόδους, έφτασε ακόμα και τα 12 Μποφόρ.

Ισχυροί άνεμοι

Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών.

Από το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό. Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

Την Κυριακή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.

Μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Αναλυτική πρόγνωση

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 14, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 4 έως 14, στην Ανατολική Στερεά από 9 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 9 έως 13, στην Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 17, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ. Στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις από 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Θερμαϊκό οι νοτιανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author