Τα προβλήματα στο άνοιγμά τους, τα self test και τα κρούσματα Covid στους μαθητές

Estimated read time 1 min read

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε οι παλαιοί και το λαϊκό γνωμικό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες με την επαναλειτουργία των σχολείων, τόσο των δημοτικών όσο και των γυμνασίων και λυκείων. 

Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν να διασφαλίζεται ότι οι μαθήτριες και μαθητές, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, δασκάλες, δάσκαλοι, καθηγητές και καθηγήτριες είναι υγιείς. Για την πιστοποίηση της αρνητικότητάς τους στον κορωνοϊό, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έπρεπε να έχουν προμηθευτεί το δωρεάν self test, να έχουν δηλώσει το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ  στην σελίδα self-testing.gov.gr και να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες με εκτυπωμένη την υπεύθυνη δήλωσή τους με την οποία  θα ελάμβαναν την άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα προβλήματα ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι τα φαρμακεία που λειτουργούσαν Σάββατο ή Κυριακή δεν προμήθευαν δωρεάν self test πέραν του ωραρίου λειτουργίας. Άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες μέσα στην Κυριακή ήταν η αδυναμία εισόδου στην ιστοσελίδα όπου έπρεπε να δηλωθεί το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οικογένειες έπρεπε να συμπληρώσουν χειρόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις για μάθημα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά το άνοιγμα των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για 3.000 θετικά κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μαθητριών και μαθητών. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα στοιχεία αυτά που κυκλοφόρησαν σε κάποιες ιστοσελίδες δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από το υπουργείο Υγείας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσαν αρμόδιως πηγές, δεν υπήρχε κοινή βάση υπολογισμού των δηλώσεων της πιθανής νόσησης μαθητών και μαθητριών από Covid αφού η επίσημη σελίδα ήταν ανενεργή για αρκετές ώρες την Κυριακή και η δήλωση του αποτελέσματος του σελφ τεστ γινόταν με χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα σελφ τεστ που έκαναν έβγαλαν αποτέλεσμα θετικό. Οταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι, αναστατωμένοι από το αποτέλεσμα του σελφ τεστ που τους έδειχνε να νοσούν με Covid,  έκαναν rapid test ή PCR (μοριακό τεστ κορωνοϊού) το αποτέλεσμα σε πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν αρνητικό…

Στα social media υπήρξαν αρκετές καταγγελίες ότι ενώ το σελφ τεστ έδειχνε θετικό, η εικόνα αυτή δεν επαληθευόταν και αντιστρεφόταν από το PCR ή το rapid test.
Η κατάσταση οδήγησε την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώσει ότι στο σύνολο των 1,6 εκατομμυρίων σελφ τεστ, αριθμός 16.000 τεστ θα μπορούσε να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα! Με απλά λόγια, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι «το επιστημονικό αποδεκτό όριο για ψευδώς θετικά τεστ είναι 1%. Εφ’ όσον γίνονται 1,6 εκατ. τεστ θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι 16.000 ψευδώς θετικά σελφ τεστ».

Για τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν 3.000 μαθήτριες και μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό έπειτα από τη διενέργεια σελφ τεστ η Αριστοτελία Πελώνη δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Δεν έχω στοιχεία για τα θετικά ή ψευδώς θετικά» απάντησε αφήνοντας να αιωρείται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των θετικών σελφ τεστ που δηλώθηκαν από μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς να είναι ψευδής, άρα πλασματικός.

Ωστόσο, για να μην προκληθεί αναστάτωση σχετικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η πανδημία έχει διασπορά μεγαλύτερη αυτής που περιγράφεται από τις επίσημες ανακοινώσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κάνει σελφ τεστ, να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός».

Ειδήσεις σήμερα:

Tζεφ Μπέζος: Αγοράζει γιοτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων με έκταση μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Self test – Πελώνη: Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος με αρνητικό τεστ να διαγνωστεί θετικός

Πτολεμαϊδα: Ο 50χρονος είχε σκοτώσει τη μητέρα του εδώ και δύο μέρες – Τους βρήκε ο θείος του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author