Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Estimated read time 1 min read

Την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων απ’ το μέτρο του υποχρεωτικού self test ανά εβδομάδα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από αύριο, Πέμπτη, στις 5 το πρωί, αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 5 το πρωί:

  • αίρεται απαγόρευση κυκλοφορίας
  • εξαρούνται από τα εβδομαδιαία self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως όπως και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια 
  • μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι από 6 που ισχύει σήμερα
  • στα 300 άτομα ορίζεται το ανώτατο όριο ατόμων για δεξιώσεις
  • για παραλίες ορίζεται η αναλογία 120 άτομα ανά 1.000 τμ επιφάνειας με ελεγχόμενη είσοδο
     

Τι αλλάζει για εργαζόμενους στο Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Στα 32 έτη η διάμεση ηλικία κρουσμάτων

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρουσίασε σήμερα τις εισηγήσεις της επιτροπής για άρση των μέτρων.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.100 ενεργά κρούσματα και ανέρχονται σε 1.000 οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό. Επίσης, είπε ότι στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. 

Η καθηγήτρια συνέστησε προσοχή και τόνισε ότι επείγει ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός των ανεμβολιαστών, καθώς όπως είπε όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι 25-55 ετών και ότι καταγράφεται σημαντική μείωση στους θανάτους σε άτομα άνω των 75 ετών. Όμως, δεν είναι τόσο ικανοποιητική η μείωση των θανάτων σε άτομα 65-74, γι’ αυτό και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.

Με αυξημένη διεισδυτικότητα η παραλλαγή Δέλτα

Ειδική αναφορά στην παραλλαγή Δέλτα, γνωστή ως ινδική παραλλαγή, έκανε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι έχει αυξημένη διεισδυτικότητα και την ανάγκη να επισπεύσουμε το ραντεβού για εμβολιασμό. Είπε πάντως ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 10 κρούσματα με αυτό το στέλεχος.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι μειώθηκαν κατά  17% οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και ότι οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%.
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author