Τέλος βάζει η κυβέρνηση στο αίτημα αλλαγής ωραρίου στα καταστήματα

Estimated read time 1 min read

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σταμάτησε κάθε σκέψη για το ενδεχόμενο αλλαγής ωραρίου στα καταστήματα, έπειτα από τις σχετικές προτάσεις εμπορικών συλλόγων που είχαν προηγηθεί.

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Γεωργιάδη έγιναν πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ), με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, «αυτό είναι δικό του δικαίωμα». Επίσης, σημείωσε πως αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Αναλυτικά, ο υπουργός ανέφερε: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

»Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω  να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα  και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο. Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Το «μπαλάκι» στους συλλόγους

Το θέμα του ωραρίου βρέθηκε ξαφνικά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από αιτήματα εμπορικών συλλόγων με φόντο τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργεια.

Μένει πλέον να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των εμπορικών συλλόγων, καθώς τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουν εκφραστεί θετικά προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε το νέο μειωμένο ωράριο να τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου), με την πρόταση να περιλαμβάνει μείωση της λειτουργίας καταστημάτων κατά δύο ώρες ημερησίως. 

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρός του Σταύρος Καφούνης έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, όπως να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής (συμπεριλαμβανομένων και των super-markets), να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μη μειωθούν οι αποδοχές τους.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author