Σύρεται πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση μετά την πάνδημη κατακραυγή για την efood

Estimated read time 1 min read

Μετά το σάλο για τους εκβιασμούς της efood στους εργαζόμενους και την ανάδειξη των συνεπειών του νέου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη από αντιπολίτευση και πολίτες, η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις αποδεικνύοντας τη δυναμική του κύματος αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε.

Κατόπιν εορτής και για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια «ξύπνησε» το παροπλισμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκινώντας μόλις χθες «ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας, στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου» που «θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια».

«Με τους ελέγχους αυτούς το ΣΕΠΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να διαπιστώσει εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι ουσιαστικός και διαφανής, επειδή με το άρθρο 69 του ν. 4808/2021 οριοθετήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η διαφορά μεταξύ μισθωτού και απασχολουμένου με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών» διαβάζουμε στην ανακοίνωση.

Με τον ίδιο τρόπο που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως θαυματοποιός, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι «τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery και για όσους για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με το νέο εργασιακό νόμο 4808 /2021, είναι:

  1. Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.
  2. Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό
  3. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου, με εκείνες που θα είχαν αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

«Επίσης προβλέφθηκε στον ίδιο νόμο ότι για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • α. να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,
  • β. να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,
  • γ. να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,
  • δ. να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει.

»Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα μέχρι τον ν. 4808/2021. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Δεν πείθουν οι νέες εξαγγελίες της εταιρείας

Προηγήθηκε δεύτερη αναδίπλωση της efood, η οποία όμως δεν πείθει ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, καθώς αφενός ισχυρίζεται ότι η διασφάλιση τους είναι «αδιαπραγμάτευτη» αφετέρου όμως εξακολουθεί να δίνει την «επιλογή» να γίνουν «freelancers».

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, μπορούν να επιλέξουν εάν θα ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβασή τους με τους ίδιους όρους μετά τη λήξη της σύμβασης, ενώ η προηγούμενοι εκβιασμοί οφείλονταν σε «λανθασμένη επικοινωνία».

Ωστόσο, τα αιτήματα των εργαζομένων ξεπερνούν πλέον τα παραπάνω, καθώς θέτουν όλο και πιο επιτακτικά την ανάγκη να μην είναι όμηροι των τρίμηνων συμβάσεων και αυτές να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων ζητά επίσης να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 115 συναδέλφων, παροχή όλων των ΜΑΠ που προβλέπει ο νόμος και κατάργηση της αξιολόγησης της εταιρείας που εντατικοποιεί την εργασία και προκαλεί καθημερινά εργατικά ατυχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ύστερα το πρώτο μήνυμα της εταιρείας και την κινητοποίηση χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #cancel_efood και δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις η αξιολόγηση της εταιρεία στη google έπεσε στο 1,1 με πλήθος αρνητικών σχολίων να τη συνοδεύουν.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author