Σύνοδος κορυφής Med9: Στην Αθήνα Φον ντερ Λάιεν και ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

Estimated read time 1 min read

Τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην Αθήνα έρχεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

«Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Παρασκευή – Ποιες περιοχές αφορά

Πρόγραμμα Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργο της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος:

  • ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,
  • ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν,
  • ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,
  • ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι,
  • ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς,
  • ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης,
  • ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα,
  • ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα,
  • ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Ακυρώσεις δρομολογίων από και προς αεροδρόμιο

Σημειώνεται ότι, λόγω της άφιξης ηγετών για τη Σύνοδο Med9, σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 11:01, 11:31, 17:31, 18:01 και 18:31 από Νίκαια προς αεροδρόμιο και των 12:02, 12:32, 18:32, 19:02, 19:32 από αεροδρόμιο προς Νίκαια.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών Χ95 και Χ97 προς αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author