Σύνοδος Κορυφής: Ο Μπορέλ ‘κλείνει το μάτι’ στην Τουρκία – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής κατα την οποία, όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα παρουσιάσουν την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε “τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση”.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Κουρτς: Συνεπής στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, ενόψει της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από τη βία και την αίτηση για απαγόρευση του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης HDP, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια συνεπή θέση από την ΕΕ απέναντι στην ‘Αγκυρα.

European Council President Charles Michel speaks with EU leaders, via videoconference link, during a EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, March 25, 2021. European Union leaders are looking for ways of ramping up COVID-19 vaccination across the region during their virtual meeting Thursday amid shortage of doses, spikes of new coronavirus cases, a feud with the United Kingdom and internal quarrels. (Yves Herman, Pool via AP)