Σωτήρης Τσιόδρας: Συγκίνηση στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Με το ποίημα “Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία” ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ολοκλήρωσε την τελευταία του ομιλία ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στην θέση αυτή ανακοίνωσε την αποχώρησή του την Τρίτη, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους για την τήρηση των μέτρων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο θα παραμείνει και θα βοηθήσει την Επιτροπή και τον υπουργό και παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στα καθήκοντά του: στους ασθενείς και τους φοιτητές του.

Ο καθηγητής στάθηκε στο διάστημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ως εκπρόσωπος του υπουργείου, μπαίνοντας στα σπίτια όλης της χώρας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τα ζητήματα που αφορούν την πανδημία στην Ελλάδα.

“Προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες” τόνισε ο κ. Τσιόδρας. “Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώσω μία κοινωνία που αγωνιούσε. Που επανέλαβε πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω»”.

“Η καραντίνα, μια γενναία απόφαση όλων μας”

“Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό. Ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ένας άνθρωπος που δεν πρέπει-φυσικά- να προβάλλεται ως πρότυπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας, μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας. Και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μια παρηγοριά στον μυστικό πόλεμο με το άγνωστο”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε:  “Με τον ίδιο τον χειρότερο εχθρό μας. Που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας παρά τις απώλειες – επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω- δεν είχε τον τελευταίο λόγο και για αυτό δεν του κάνω την χάρη να ξαναναφερθώ σε αυτόν”.

Ο καθηγητής στάθηκε στην καραντίνα λέγοντας πως αποτέλεσε την πιο δύσκολη περίοδο και μία γενναία και επιβεβλημένη εισήγηση των επιστημόνων αλλά και απόφαση της πολιτείας, αλλά και των απλών ανθρώπων που προστάτευσαν τα πιο ευπαθή μέλη της κοινωνίας.

“Των συμπολιτών μας που δεν έμειναν σπίτι γιατί έπρεπε να εργαστούν για όλους μας. Των αφανών ηρώων στα νοσοκομεία και την κοινότητα”.

“Αντέξαμε όλοι μαζί”, είπε ο κ. Τσιόδρας “και σε αυτή την πρώτη φάση περιορίσαμε την μετάδοση  του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας”.

“Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντα”

Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα.  Η επιστήμη κάνει παγκοσμίως ό,τι μπορεί σε έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου για θεραπεία και εμβόλιο, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως σε αυτό τον αγώνα θα συνεχίσει να είναι παρών.

“Θα βοηθήσω τις επόμενες εβδομάδες τον υπουργό και την επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με τον νέο ιό και -φυσικά- θα ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μου ασθενείς και τους φοιτητές μου που τους είδα χθες. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντα”.

“Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή. Τόσο καλή, χάρη σε όλους σας και δεν χρειάζεται αυτή η ενημέρωση”.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author