Σχολεία: Πώς φτάσαμε στο φιάσκο με τις μάσκες-γίγας – Παιδεία

Estimated read time 1 min read

Για να προκύψει αυτό το τρομερό φιάσκο με τις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία το ελληνικό κράτος (ειδικότερα το σύνολο της δημόσιας διοίκησης) θυμήθηκε το χειρότερο εαυτό του. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εξηγούμεθα: Οι μάσκες είναι δύο διαστάσεων: 10χ18 και 12χ22. Ολοι οι ανάδοχοι του έργου (ή, τουλάχιστον, οι περισσότεροι) ανέλαβαν να κατασκευάσουν μάσκες και των δύο διαστάσεων. Είναι όμως φανερό ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλώντας στο News24/7, έλεγαν ότι οι προδιαγραφές και διαστάσεις καθορίστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων.

Η παραπάνω πληροφορία μεταφέρει την ευθύνη στο τερέν του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος με tweet τη Δευτέρα τόνισε ότι η “ΚΕΔΕ σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια και αποτελεσματικοτητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα”.

Παρά όμως αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση, τη Δευτέρα άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας αυτή τη φορά να επαληθεύσει τις προδιαγραφές και τις διαστάσεις για την επόμενη παραγγελία!

Οπερ και εγένετο, όπως αποδεικνύει και η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας που έχει ως εξής: Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος”.

Πλέον τα κουκιά των μασκών δεν βγαίνουν. Ετσι και αλλιώς τα σχολεία περίμεναν και άλλες παραγγελίες έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού με τουλάχιστον δύο μάσκες.

Υπάρχει πάντως παραδοχή (που δεν έχει γίνει βέβαια δημόσια) ότι υπήρξε αστοχία και ότι χρειάζεται παρέμβαση (που τελικά έγινε), έστω και κατόπιν εορτής. Δεν έχει όμως διευκρινιστεί αν θα δοθούν στην ΚΕΔΕ και άλλα χρήματα για συμπληρωματικές παραγγελίες.

Οπως και να έχει, παραμένουν αναπάντητα τουλάχιστον ερωτήματα:

1ον: Γιατί δεν δοκιμάστηκαν οι μάσκες πριν δοθούν για χρήση;

2ον: Μπορεί το ελληνικό δημόσιο να σπαταλά (γιατί περί σπατάλης πρόκειται όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα) 6,2 εκ ευρώ (που μοιράστηκαν σε 20 αναδόχους) σε καιρούς πανδημίας και τελικώς να μην κάνει τη δουλειά του;

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author