Σχέδιο Μπάιντεν 6 σημείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ

Estimated read time 1 min read

Την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και να τηρούνται τα μέτρα κατά της πανδημίας επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων. Την ίδια ώρα στηλίτευσε μια «μειονότητα» Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τις ΗΠΑ να «γυρίσουν τη σελίδα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί. 

Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε τα εξής:

  • Ομοσπονδιακή εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και σε όσες εργολαβικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι θα έχουν περιθώριο 75 ημερών για να εμβολιαστούν. Το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 2,5 εκατ. εργαζομένους.
  • Ομοσπονδιακή εντολή για εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών χιλιάδων δολαρίων για κάθε παραβίαση της εντολής.
  • Διπλασιασμός των προστίμων για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που αρνούνται να φορέσουν μάσκα
  • Με επίκληση στον Νόμος για την Παραγωγή Αμυντικού Υλικού, θα επιταχυνθεί η κατασκευή κιτ για διενέργεια rapid test κατ’ οίκον.
  • Αποστολή κλιμακίων υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές με αυξημένο αριθμό περιστατικών κορονοϊού.
  • Αύξηση του εβδομαδιαίου ρυθμού αποστολής δωρεάν θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία

Όσον αφορά όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» και επέκρινε όσους αιρετούς κάνουν τα πράγματα χειρότερα γιατί «εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα» εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο «είναι απαράδεκτο».

Επισήμανε δε ότι σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων στοχεύει να κατανικηθούν αυτοί που «εμποδίζουν» την προστασία «της δημόσιας υγείας».

Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού: αυτό «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που επέμεινε ότι στόχος του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη «φυσιολογική ζωή» το ταχύτερο.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν έρχεται στη χρονική στιγμή που η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί, κυρίως εξαιτίας της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2, ενώ μέρος των Αμερικανών συνεχίζει να διστάζει να εμβολιαστεί ή να εναντιώνεται στα εμβόλια.

«Βιώνουμε σκληρή περίοδο που μπορεί να διαρκέσει καιρό», είπε ο Τζο Μπάιντεν, που τόνισε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα το κάνουμε». 

Παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο σε κάποιες πολιτείες που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν  η χώρα βρίσκεται σε φάση που θα αποτελέσει σταυροδρόμι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), παρά την εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως κάτι περισσότερο από το 53% των Αμερικανών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 654.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 40,63 καταγεγραμμένων μολύνσεων, και το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και πάλι.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author