ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΚΑΙ Βαρουφάκης με κοινό ψήφισμα καταδικάζουν την απαγόρευση της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου

Estimated read time 1 min read

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του φετινού εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, καθώς κοινό κείμενο υπογραφών κατέθεσαν πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, «ενάντια στην αυταρχική κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων» και ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, μετρώντας τις τελευταίες ώρες 71 νεκρούς.

Σύμφωνα, όμως, με τον Περισσό, ο οποίος δημοσιοποίησε πρώτος το πλήρες κείμενο, αυτό τάσσεται «ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη διακινείται και υπογράφεται από εκπροσώπους συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές, αιρετούς κ.ά».

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

ΜέΡΑ25: Υπογράφουμε όλοι για να αποσύρει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφαση της

«Το ΜέΡΑ25 ενστερνίζεται και προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Καλούμε τα μέλη μας να κάνουν το ίδιο και να μας στείλουν τις υπογραφές τους για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Μέρα25 επισυνάπτοντας το κείμενο, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντίδραση και του Γραμματέα του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τους κ. Τσίπρα και Κουτσούμπα.

ΣΥΡΙΖΑ:

Βαρύτερη, ωστόσο, αντικειμενικά είναι η υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από την Κουμουνδούρου, αλλά και την ιστορική διάσπαση από την «μήτρα» του Περισσού συμπαρατάσσεται ανοιχτά με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει αύριο επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ενώ σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη για το θέμα σε όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author