Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Estimated read time 1 min read

Αντιμέτωπη με τη «Δέλτα» η Ευρώπη, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πισωγυρίσματος. Για τη διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης προειδοποιούν οι ειδικοί και στην Ελλάδα. Νέο καμπανάκι από την Κομισιόν, ανησυχία ακόμα και για τους εμβολιασμένους

Την ώρα η κυβέρνηση επιβάλλει ανεφάρμοστα επί της ουσίας μέτρα, με διαχωρισμό σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μικτούς προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης και όχι μόνο, η μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα παραμένει σε όλο τον κόσμο.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στη διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής, ενώ τα στοιχεία εντείνουν την ανησυχία για τις ηλικίες που «χτυπά» το νέο στέλεχος του ιού.

Ν. Τζανάκης: Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, «το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες»,

«Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς» είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Όταν ρωτήθηκε εάν τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές εάν προσβληθούν από τη μετάλλαξη, απάντησε πως όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά» τόνισε.

«Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», αναρωτήθηκε για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι».

Σχετικά με τα προνόμια που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας υποστήριξε πως οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. «Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», εξήγησε.

Θ. Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Για την επικινδυνότητα της «Δέλτα» μίλησε σήμερα και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας το εξής:

«Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: Πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, προειδοποίησε για νέο lockdown εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα σχολίασε πως θεωρεί δεδομένο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει τα εμβόλια και ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. «Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών» ανέφερε.

Εμβολιασμένοι μεταξύ των θυμάτων στη Βρετανία

Στο μεταξύ η μετάλλαξη εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη, ενώ διάφορες χώρες, όπως επιβάλλουν ή εξετάζουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία όπου σαρώνει το νέο στέλεχος.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η παραλλαγή επιφέρει νέο κύμα μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττοντας τόσο τους νέους όσο και τα άτομα άνω των 50 ετών.

Από τις 21 Ιουνίου έχουν επιβεβαιωθεί 92.029 ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα, εκ των οποίων 117 κατέληξαν. Από τους νεκρούς οι 109 ήταν άτομα άνω των 50 ετών.

Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης πως τα παραπάνω κρούσματα, σχεδόν 20.000 εντοπίστηκαν σε άτομα που είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19 και 7.235 σε άτομα, που είχαν κάνει και δύο δόσεις.

Η επιστολή-καμπανάκι της Κομισιόν 

Στο μεταξύ η Κομισιόν προειδοποιεί ξανά τα κράτη – μέλη να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο να χαθεί ο αγώνας δρόμου για τον πλήρη εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, πριν η παραλλαγή αποκτήσει σοβαρή επιρροή στην Ευρώπη. 

Σε χθεσινή επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. σημειώνεται πως η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών “«δείχνει ότι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, το 90% των λοιμώξεων θα μπορούσε να οφείλεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα».

«Μέχρι να εξασφαλίσουμε ότι ένας μέγιστος αριθμός πολιτών, ιδίως οι πιο ευάλωτοι, προστατεύονται μέσω του πλήρους εμβολιασμού, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», αναφέρεται στην επιστολή, που σημαίνει ότι η επαναλειτουργία μπορεί να γίνει μόνο «σταδιακά για να καθυστερήσει η εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης».

Αυτό ισχύει ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρει η επιστολή: Ως επί το πλείστον «πρόκειται να εξαιρεθούν από τις δοκιμές και την καραντίνα που σχετίζονται με τα ταξίδια», αλλά η συμφωνία για τους κοινούς κανόνες προβλέπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», που επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να επαναφέρει κατ’ εξαίρεση και προσωρινά ορισμένα μέτρα.

Το χαβά τους οι Ευρωπαίοι Επίτροποι

Από την άλλη πλευρά, οι Επίτροποι Ντιντιέ Ρέιντερς, Τιερί Μπρετόν και Στέλλα Κυριακίδου υπενθυμίζουν στις χώρες ότι για τους περισσότερους ταξιδιώτες, οι περιορισμοί θα πρέπει πράγματι να χαλαρώσουν και όχι να γίνουν αυστηρότεροι και ότι «οι πολίτες προσβλέπουν δικαιολογημένα στη σταδιακή και ασφαλή άρση» καθώς επιταχύνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού. Με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών προ των πυλών, παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να παρέχουν «σαφείς και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες και τις προϋποθέσεις» και να επιμείνουν σε καλύτερο συντονισμό γενικότερα.

Πρόκειται για μια επίκαιρη επιστολή, σχολιάζει το POLITICO. Χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων έχουν φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ, εισήγαγαν νέες απαιτήσεις καραντίνας ακόμη και για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, αλλά και η Πορτογαλία, όπου η παραλλαγή Δέλτα αυξάνει τα ποσοστά.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι η μόνη που ανησυχεί: Πολλοί ηγέτες εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες – με τη βασική διαφορά ότι ορισμένοι είχαν την πρόσθετη ανησυχία ότι η εξάρτηση της οικονομίας τους από τους τουρίστες θα εξισορροπούσε τα προβλήματα υγείας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author