Στο προσκήνιο η ασφάλεια του εμβολίου

Estimated read time 1 min read

Φωτ.: AP/Virginia Mayo

Φωτ.: AP/Virginia Mayo

Την ανάγκη να λάβουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 όλοι οι πολίτες, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν, επισήμανε η γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. 

Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30%» που αρνείται το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν» ότι είναι αναγκαίο να χορηγηθεί στους πολίτες. 

«Καμία επιτροπή δεν θα υπογράψει το εμβόλιο αν δεν είναι ασφαλές», σημείωσε μιλώντας στο Mega. «Εμείς θα κάναμε πρώτοι το εμβόλιο και θα πηγαίναμε να χαρίσουμε τη ζωή μας έτσι; Δεν διακινδυνεύει κανένας την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά θέματα».

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχουν νέοι που νοσούν, διασωληνώνονται, ενώ έχουν υπάρξει και θάνατοι και σύμφωνα με την ίδια, αυτοί οι δείκτες πρέπει να πείσουν τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να κάνουν το εμβόλιο.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η ΕΙΝΑΠ έστειλε χθες εξώδικο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣΑ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για τις καταγγελίες του τελευταίου, ότι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, δέχθηκαν μπούλινγκ από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 είπε ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση εμβολίου είναι πολύ αυστηρά και ότι ο ίδιος θα περιμένει την έγκριση του. Μάλιστα όπως είπε αν διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο για να δώσει το παράδειγμα. «Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κικίλιας: Την επομένη της παραλαβής οι εμβολιασμοί

Με την έγκριση των εμβολίων και μόλις γίνει η παραλαβή, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, διεμήνυσε ο υπουργός ΥγείαςΒασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια τακτικής της συνέντευξης Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι «θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες. Γίνεται για πρώτη φορά μία συνολική προσπάθεια στην Ευρώπη. Με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια, θα παραλάβουμε τα εμβόλια και την επομένη της παραλαβής, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την Πέμπτη ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν», για να προσθέσει ότι «θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Ο ίδιος, πάντως, ανακοινώνοντας και την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author