Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία για τη χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου και αφορά περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στα οποία σταλεί στο κινητό τους, την προηγούμενη ημέρα, SMS, που θα τους ενημερώνει να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι να δοθεί σε «ευαίσθητα» άτομα, που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων και δεν οικοδομούν ανοσία, όπως οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα με καρκίνο, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση.

Οι ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν πολύ κοντά η μια με την άλλη, καθώς –όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους– δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων (όπως συνέβη με 1η και 2η δόση). Η τρίτη δόση θα χορηγείται μετά τους 8 μήνες στον πληθυσμό. 

Επίσης, η Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους στα κέντρα φροντίδας, στους πολίτες άνω των 60 ετών, σε όσους βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. 

Προτροπές προς παιδιά, εφήβους και εγκύους να εμβολιαστούν

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έγκυοι. Ειδικότερα για τα νεαρά άτομα τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως η ατομική τους προστασία, η ομαλή ένταξη στο σχολεία, η αποτροπή διασποράς, η προστασία των ευάλωτων ατόμων κ.ά. 

Σημείωσε επίσης ότι η επικράτηση της παραλλαγής «Δ» υπαγορεύει συνεχείς εκκλήσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Στο σημείο αυτό θύμισε τις νοσηλείες των εγκύων που έχουν νοσηλευθεί στη χώρα μας. 

Οι αριθμοί και τα στοιχεία

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα το 55% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στη χώρα μας. Έδωσε και τα στοιχεία εμβολιασμού στις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τα οποία:

→ Ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών: το 9,6% έχει εμβολιαστεί

→ Ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών: το 20% έχει εμβολιαστεί

→ Ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών: το 45,4% έχει εμβολιαστεί

Όσο για τους υγειονομικούς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.000 αναστολές, με την πληρότητα των νοσοκομείων και των δομών υγείας, από το 42%  να έχει φτάσει πλέον στο 92-93%. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής θα ανακοινωθούν τα συνολικά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author