Στη Βουλή σήμερα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την Νέα Σμύρνη – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Κορυφώνεται σήμερα στην Βουλή η αντιπαράθεση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό όλη την προηγούμενη εβδομάδα για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων στο δημόσιο διάλογο. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται το κλίμα που θα επικρατήσει στην αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτονται ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον κατηγορεί ότι υποδαυλίζει την ένταση. Ιδίως με το επιχείρημα ότι έχει υποστηρίξει πολιτικά διαδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στην Νέα Σμύρνη. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, συνδέουν ευθέως τις διαδηλώσεις με την προοπτική του ανοίγματος της αγοράς και της διασποράς των κρουσμάτων. Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσός εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρας ότι έχει «δώσει πολιτική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε διαδηλώσεις και πορείες». Παράδέχθηκε πάντως ότι αν δεν είχε προηγηθεί το περιστατικό αστυνομικής βίας δεν θα είχε δημιουργηθεί σκηνικό έντασης στην Νέα Σμύρνη. Ιδιαίτερη σημασία πάντως θα έχει η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την λειτουργία της αστυνομίας και το αν θα αναφερθεί και πως στα ζητήματα που σχετίζονται με την αστυνομική βία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ανακοινώσει κάποια θεσμική πρωτοβουλία ιδίως μετά την συνάντηση που είχε με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική έντασης που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να «μεταβιβάσουν» τις ευθύνες τους για την αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τοποθετηθεί ενωτικά επισημαίνοντας πως οι έλληνες πολίτες οφείλουν να επιδείξουν ομοψυχία, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σε αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποκαλέσει «αντιδημοκρατικό κατήφορο», Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα γεγονότα της Νέας Σμυρνης σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του.Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία”. Τόνισε στην συνέχεια πως «σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό.Την ώρα που η ψυχραιμία και η ενσυναίσθηση θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουν, επιλέγει να επιτεθεί με διάγγελμα στους νέους, τους οικογενειάρχες, τους πολίτες μιας μεσοαστικής γειτονιάς των Αθηνών και φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά». O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί και στις πολιτικές ανακολουθίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζοντας παλιότερη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την διάδοση του ιού, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία για την λήψη μέτρων προστασίας στις μαζικές μετακινήσεις.

Μια συζήτηση που έπρεπε να έχει με όλους τους αρχηγούς

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η σημερινή συζήτηση για ζητήματα δημοκρατίας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Επιρρίπτει τις ευθύνες γι αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στην Βουλή η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη: «Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε καταθέσει από τον Δεκέμβριο αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, όλων των πολιτικών Αρχηγών, για τα ζητήματα της δημοκρατίας.Θυμίζω ότι δεν προέκυψαν τώρα, αλλά έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 με την εισβολή της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ» και φτάνοντας μέχρι τα αποτρόπαια που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Σε αυτό το αίτημα ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ, διότι προφανώς δεν ήθελε μία συζήτηση διευρυμένη μεταξύ όλων των πολιτικών Αρχηγών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με την ένταση των φαινομένων τις τελευταίες μέρες, ναι, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια επίκαιρη ερώτηση που πια είναι ένας προς έναν, μήπως συζητηθεί νωρίτερα, για να μην χάνεται η επικαιρότητα από τα γεγονότα. Άρα είναι επιλογή προσωπική του κ. Μητσοτάκη να μην έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο να απαντήσει σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, διότι προφανώς δεν θέλει σύσσωμη την Αντιπολίτευση απέναντί του, που έτσι και αλλιώς είναι για τα θέματα της δημοκρατίας»

Σκληρή κριτική από Δ.Κουτσούμπα και Γ.Βαρουφάκη

Η εκτίμηση της Όλγας Γεροβασίλη,για το ότι η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.