Στην περιοχή της παράνομης NAVTEX πλέει το Oruc Reis

Estimated read time 1 min read

Εντός της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχής, νοτιοδυτικά του Καστελορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Το Oruc Reis κινείται περίπου με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό μέρος της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχή, όπου έφτασε με κλειστούς πομπούς ώστε να μην φαίνεται το στίγμα του σε ειδικές εφαρμογές όπως το marinetraffic.

Από την ταχύτητα φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει ρίξει καλώδια για έρευνες. 

Η θέση του πλοίου σύμφωνα με το marinetraffic στις 11:45 μ.μ.:

Στην τουρκική NAVTEX απάντησε η Ελλάδα με αντι-ΝAVTEX και το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία απάντησε με νέα NAVTEX για την ίδια περιοχή, επιχειρώντας να «ακυρώσει» την ελληνική.

Η περιοχή της παράνομης NAVTEX:

xartis_oruc_2

Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση και παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Η κίνηση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τορπιλίζει» εκ των πραγμάτων τις διερευνητικές επαφές, την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε μία επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο»!

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Εκνευρισμός στην Ευρώπη

Ενδεικτικό της δυσφορίας που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη -και ειδικότερα στο Βερολίνο- η στάση της Άγκυρας είναι ότι ο Χάικο Μάας δεν θα επισκεφθεί τελικά την Άγκυρα, όπως προγραμμάτιζε, αλλά θα βρεθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως ένημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας νότια του Καστελορίζου και πρόσθεσε:

«Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ και να επιδείξει έμπρακτα την βούληση της να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι «Collapsologists» προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού

Καταφθάνει μέτωπο ισχυρών καταιγίδων: Πότε θα πλήξει την Αθήνα – Δείτε βίντεο, χάρτες του meteo

Ελβετία: Πάνω από 4.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author