Έντονος είναι ο προβληματισμός των αρμόδιων αρχών για την εξάπλωση της πανδημίας σε συγκριμένες περιοχές, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και αφορούν τον δείκτη θετικότητας για την περίοδο 19-25 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι παρατηρούνται υψηλές τιμές σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, σε ορισμένα από τα οποία μάλιστα έχει καταγραφεί μεγάλο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιδημιολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
Μεταξύ άλλων, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 5,51% στην Πάρο, το 4,27% στη Μύκονο, το 4,20% στην Τήνο και το 3,40% στη Σαντορίνη. Στο υψηλό 3,76% ήταν ο δείκτης θετικότητας για το Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,46%.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν ήδη στη Μύκονο, που μεταξύ άλλων αφορούσαν την απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και της μουσικής.
Σημειώνεται επίσης ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί στην Ίο. Όπως ανέφερε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.