Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την απεργία πείνας του εκτελεστή της 17Ν

Estimated read time 1 min read

Σε πεδίο σκληρής πολιτικής σύγκρουσης εξελίσσεται η υπόθεση με τον καταδικασμένο για δολοφονίες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ειδικά μετά και την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σοβαρά λόγω της απεργίας πείνας που κάνει εδώ και 53 ημέρες.

Η κόντρα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, έρχεται να προστεθεί και σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές πόλεις, συχνά δε και με ακραίο τρόπο, όπως επιθέσεις σε γραφεία της ΝΔ και πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Στο θέμα παρενέβη χθες και το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει στάση η κυβέρνηση γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του Δ. Κουφοντίνα. Με την απάντησή, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, αφού επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά προνομιακή μεταχείριση για τον κρατούμενο και απευθύνεται μόνο την κυβέρνηση και όχι στον απεργό πείνας για να αλλάξει στάση, καλεί τον Δ. Κουφοντίνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του και να μην εκβιάζει την Πολιτεία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα “όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία “Κουφοντίνα”. Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Το Μαξίμου σημειώνει ότι «σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε κάνει την εξής ανάρτηση στα social media: «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Ραγκούσης: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι είναι ολοφάνερη η αδιαφορία της για την ανθρώπινη ζωή.

Σε δηλώσεις του (στην Εφσυν) ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει το θέμα αυτό ως ένα πεδίο αναμέτρησης, δικής της αναμέτρησης με το παρελθόν. Θεωρεί ότι η συζήτηση σχετικά με τον Κουφοντίνα είναι μια συζήτηση που της δίνει την ευκαιρία να δώσει μία μάχη συμβόλων. Συμβόλων που όμως έρχονται από το παρελθόν και όχι από το μέλλον. Προφανώς θεωρεί ότι δημοσκοπικά ζημιώνεται όποιος εκφράζεται υπέρ των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον Νόμο για έναν κρατούμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για δολοφονίες συμμετέχοντας στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Είναι η ίδια ακριβώς συνταγή που χρησιμοποιούν ακραίες δεξιές κυβερνήσεις όπως του Ορμπαν και του Κατσίνσκι ή μέχρι πριν από λίγους μήνες και ο Ντόναλντ Τραμπ. Είδαμε όμως την κατάληξη αυτής της πολιτικής του Τραμπ με όσα εξωφρενικά συνέβησαν στο Καπιτώλιο από φανατισμένους οπαδούς του. Η κυβέρνηση φανατίζει την ελληνική κοινωνία ασκώντας πολιτική με βάση το δόγμα «τρόμος και πάταξη», αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται αυτοεγκλωβισμένη. Σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία αναζητά πυξίδα για το μέλλον, στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που αναμετράται συμβολικά με το παρελθόν, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης δικαιοκρατικής πολιτείας».

Χρηστίδης: Nα βρει λύση η κυβέρνηση

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

Παρεμβάσεις από ΚΚΕ και Μέρα25

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ». Διευκρινίζει δε ότι «αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι σε μια Δημοκρατία το αυτονόητο διακύβευμα είναι «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας», γι’ αυτό και στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και «ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.630 τα νέα κρούσματα – Στο «βαθύ κόκκινο» η Αττική με 815 νέες μολύνσεις 

Υπόθεση Λιγνάδη: Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα – 30 χρόνια «ψάρευε» ανήλικα παιδιά 

Μεγάλη ανακάλυψη στην Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα – Δείτε φωτογραφίες 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author