Σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας

Estimated read time 1 min read

«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση -επιτέλους- των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, των ημερήσιων διασωληνώσεων και των θανάτων», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, έχουμε περίπου γύρω στις 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα», υπογράμμισε.

«Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» τόνισε για να προσθέσει: «Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν».

Η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στην πρώτη θέση των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν 357, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 296. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κατεγράφη στις Σέρρες (80) και στη Μαγνησία (75).

«Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς θα δούμε 300 διασωληνωμένους στην επικράτεια τα Χριστούγεννα», είπε.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των ειδικών πρότεινε συντηρητικό άνοιγμα της οικονομίας, τόνισε ότι είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και μόνο στην Κεντρική Μακεδονία υπερβαίνουν τα 6.000, καθώς κι ότι η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 82% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουμε περιθώρια, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αύξηση των κρουσμάτων», είπε για να συμπληρώσει ότι πρέπει να «καθορίσουμε τη φούσκα μας». Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ, ανέφερε ακόμη

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη αργεί ακόμα

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παρατηρείται μια επιβράδυνση του ιού στην Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει ωστόσο λέγοντας ότι «θα είναι στα επίπεδα που είναι η Αττική σήμερα, όταν δούμε να καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

«Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», παρατήρησε. 

Χαρδαλιάς: Όχι σε νέα έξαρση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, οι γιορτές θα είναι διαφορετικές» και πρέπει να προσέχουμε ώστε «να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας».

Αναφερθείς στη λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, είπε ότι επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή των αγαθών, ωστόσο πρέπει να φέρει αποδεικτικό έγγραφο από την επιχείρηση, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Για να μεταβεί κάποιος σε κατάστημα απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό «2».

Κοντοζαμάνης: Κέντρα εμβολιασμού

«Μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραλαβές που θα έχουμε», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν περισσότερα σημεία εμβολιασμού και η προσφορά των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι ήδη μεγάλη.

AP Photo/Bernat Armangue

Τα κρούσματα

Σε 1.395 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 102 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 3.472. Παράλληλα, σε 583 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

statheropoiisi-ton-skliron-deikton-tis-pandimias0

statheropoiisi-ton-skliron-deikton-tis-pandimias1


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author