Σουέζ: Προσπάθεια απομάκρυνσης του γιγάντιου πλοίου

Estimated read time 1 min read

Νέα επιχείρηση ρυμούλκησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει σφηνώσει στη Διώρυγα του Σουέζ ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς το κόστος της προσάραξής του υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την εταιρία ναυτιλιακών αποτιμήσεων VesselsValue.

Αν αποτύχει η απόπειρα αποκόλλησης τού 400 μέτρων Ever Given, το οποίο προσάραξε στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εν μέσω ισχυρών ανέμων νωρίς την Τρίτη -προκαλώντας προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα καθώς απέκλεισε μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου- θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια την Κυριακή το πρωί, όπως δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πηγές, για να αποκολληθεί το πλοίο θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του.

Οι βυθοκόροι είχαν έως την Παρασκευή απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφου ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρίας VesselsValue, με πάνω από 200 πλοία του εμπορικού ναυτικού να βρίσκονται μπλοκαρισμένα στο κανάλι στην Αίγυπτο και 50 νέα να προστίθενται κάθε μέρα, η ναυτιλιακή αγορά προβλέπεται να υποστεί άμεσο πλήγμα 30-40 εκατ. δολαρίων ακόμη κι αν το Ever Given απελευθερωθεί την Κυριακή, πράγμα που δεν είναι το πιθανότερο.

Όπως ανέφερε ο βρετανικός οίκος ναυτιλιακών αποτιμήσεων στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής, το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει περί τα 130-140 εκατ. δολάρια εάν το πλοίο αποκολληθεί την Κυριακή, ποσό που ανεβαίνει στα 300 εκατ. δολάρια εάν το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ σαλπάρει ξανά έως την Τετάρτη.

Εφόσον όμως επιβεβαιωθούν οι βάσιμες ανησυχίες ότι θα απαιτηθούν πολλές ακόμη ημέρες, με το πλοίο ακίνητο έως τις 5 Απριλίου, τότε οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθουν στο 1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα πάντα με τη VesselsValue.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini English Edition

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author