Σουέζ: Κινήθηκε η πρύμνη του «σφηνωμένου» Ever Given

Estimated read time 1 min read

Ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 400 μέτρων Ever Given που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα να έχει αποκλείσει μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργούν ξανά, αλλά δεν μπορεί ο ίδιος να προβλέψει πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύουν βίντεο προσομοίωσης που δείχνουν πώς ακριβώς το τεράστιο σκάφος «σφήνωσε» στη διώρυγα. Το βίντεο της Vessel Finder, που βασίζεται σε δεδομένα του onboard tracker του σκάφους δείχνει τη στιγμή που παρέκκλινε προς τα αριστερά, προτού ξαφνικά στρίψει απότομα δεξιά και σφηνώσει στην όχθη, στις 23 Μαρτίου.



Ανάλογο βίντεο προσομοίωσης δημιούργησε και η FleetMon βάσει των δεδομένων AIS από τη θέση του πλοίου.

Simulation of EVER GIVEN Accident in Suez Canal 2021 in 3D by FleetMon



Ο πρόεδρος της Αρχής Οσάμα Ράμπι δήλωσε ότι ευελπιστεί να μην χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του, αλλά επισήμανε ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του.

Ο ίδιος είπε ότι δεν θα καταστεί δυνατό αεροσκάφη να απομακρύνουν εμπορευματοκιβώτια από το προσαραγμένο πλοίο και ότι 14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Ράμπι, 9.000 τόνοι θαλάσσιου έρματος έχουν αφαιρεθεί από το πλοίο.

Ο Ράμπι είπε ότι αυτή τη στιγμή 321 πλοία περιμένουν να διέλθουν από την διώρυγα.

Το πλοίο θα πρέπει να ελεγχθεί προτού λάβει και πάλι άδεια πλεύσης μετά την αποκόλλησή του, είπε ο Ράμπι.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, όπως αρχικά έγινε γνωστό από διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο.

Ο Ράμπι ωστόσο είπε σήμερα ότι στην προσάραξη του πλοίου πιθανόν να συνετέλεσε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού για τις χερσαίες αφίξεις από τη Γαλλία ζητά η Ισπανία

Διώρυγα του Σουέζ: Αγώνας δρόμου για ν’ αποκολληθεί το Ever Given… και η παγκόσμια οικονομία την επόμενη εβδομάδα

Επιμένει το Λονδίνο για τα Μάρμαρα: «Θα είχαν επιβιώσει από μαινόμενους ναζί στην Αθήνα;» λέει ο υπουργός Πολιτισμού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author